Problemele proprietarilor de pământ din judeţ au apărut acum câţiva ani, odată cu preluarea de către firma Trans-Oil a companiei ComCereal SA Vaslui, care i-a aparţinut businessmanului român Adrian Porumboiu. „Primarul comunei Şuletea afirmă că reprezentanţii firmei ComCereal SA ar fi recurs la uz de fals şi chiar la ameninţări, pentru a-şi continua afacerea, în pofida nemulţumirii tot mai mari a populaţiei”, a menţionat pentru Jurnal TV primarul localităţii.


Liderii companiei: Arbi Misirbiev (stânga), Vazha Dzhashi (centru) şi Said Misirbiev (dreapta). Foto: Facebook.com


Potrivit presei din Vaslui, reprezentanţii firmei ComCereal SA Vaslui ar fi cerut de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură din România subvenţii de aproape 200 de euro per hectar pentru mai mult de 100 de hectare de teren agricol din comuna Cârja, judeţul Vaslui, când, de fapt, lucrările au fost efectuate de o altă companie, menţionează autorii.

Astfel, Trans-Oil ar putea primi aproape 20.000 de euro drept subvenţii fără să depună vreun efort. Administraţia ComCereal SA nu a comentat acuzaţiile din presa de peste Prut, iar reprezentanţii companiei Trans-Oil au cerut să le expediem o solicitare oficială de informaţii. Până la această oră, nu am primit un răspuns de la această firmă, scrie Jurnal TV.

Potrivit unei anchete realizată de JURNAL de Chişinău şi Evenimentul Zilei, Trans-Oil, Trans-Oil este o firmă rusească, care a ajuns să deţină monopolul absolut al exportului de cereale în R. Moldova, pe orizontală şi pe verticală, de la stocare, la transport intern pe cale ferată şi apoi la exportul pe cale maritimă prin Portul Giurgiuleşti. Trebuie menţionat că acest obiectiv, inclusiv infrastructura, a fost construit pe bani publici ca, în cele din urmă, statul să controleze doar 10% din el, afacere făcută în timpul lui Vladimir Voronin.

Citiţi continuarea pe Jurnal de Chişinău