Condiţiile speciale au fost introduse începând cu 1 ianuarie, iar ulterior Guvernul a decis să prelungească cu încă trei luni.

Potrivit Serviciului Vamal, începând cu 1 ianuarie şi până în prezent, 16 493 de autoturisme înmatriculate în străinătate sau în regiunea transnistreană au fost plasate în regim vamal de import cu achitarea a doar 30% din cota accizei stabilite pentru anul 2016.

Facilitatea este valabilă până la data de 1 iulie curent. După expirarea acestui termen, cei care nu şi-au înmatriculat automobilele vor avea dreptul să se afle pe teritoriul ţării nu mai mult de şase luni pe an, în timp ce circulaţia autoturismelor înmatriculate în regiunea transnistreană va fi interzisă.

Pentru mijloacele de transport neînmatriculate în Republica Moldova care au fost introduse pe teritoriul vamal al Republicii Moldova prin declarare prin acţiune până la momentul intrării în vigoare a noii legi (1 ianuarie 2017), termenul de declarare prin acţiune de 180 de zile începe la data intrării în vigoare a legii respective.

Dreptul de aflare pe teritoriul ţării noastre pe un termen mai mare de 180 de zile îl vor avea doar autovehiculele introduse de către persoanele fizice domiciliate în străinătate şi care deţin permis de conducere în ţara în care îşi au domiciliul, cu condiţia achitării vinietei de 180 de euro pentru fiecare perioadă consecutivă de 180 de zile de aflare a autovehiculului pe teritoriul ţării noastre.

De asemenea, începând cu 1 iulie 2017 este înterzisă circulaţia pe drumurile publice a autovehiculelor cu număr de înmatriculare din unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender în cazul conducătorilor care deţin permis de conducere al RM şi domiciliază pe teritoriul ţării noastre, precum şi circulaţia autovehiculelor cu plăcuţe de înmatriculare dintr-o unitate teritorială nerecunoscută de RM.