„La fel ca în anul 2016, ritmul de creştere a exporturilor îl depăşeşte pe cel al importurilor. Luând în considerare reorientarea geografică a exporturilor spre UE şi structura valutară a acestora, se observă o creştere a ponderii euro în comerţul exterior. Astfel, este de notat că aprecierea leului moldovenesc faţă de euro a fost în proporţie mai redusă comparativ cu dolarul SUA, care a marcat un trend descendent şi faţă de alte valute regionale, precum leul românesc şi rubla rusească”, afirmă experţii de la banca centrală.

Banca Naţională nu intenţionează deocamdată să cumpere excesul de valută pe piaţa internă, dar anunţă că va interveni în caz de necesitate pentru a nu permite o volatilitate excesivă a cursului de schimb şi o evoluţie speculativă a acestuia. 

Ieri, cursul leului moldovenesc faţă de dolarul SUA a înregistrat o creştere cu cca 6,54% şi 2,78% faţă de euro comparativ cu valorile înregistrate la începutul anului. Astăzi, dolarul a scăzut cu încă 3 bani, în schimb cursul oficial pentru un euro a crescut cu 13 bani.