Cum explică BNM aprecierea leului faţă de euro şi dolar

Cum explică BNM aprecierea leului faţă de euro şi dolar
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 16.05.2017 10:19
Aprecierea monedei naţionale faţă de euro şi dolar din ultima perioadă este cauzată de un surplus de valută în piaţă, care depăşeşte cererea şi necesităţile importatorilor, explică Banca Naţională a Moldovei.
 
 Astfel, pe parcursul primelor trei luni din acest an, a fost înregistrată o creştere a transferurilor de mijloace băneşti de peste hotare cu 12,65% (251.77 mil. dolari SUA) comparativ cu perioada similară a anului precedent. 

„La fel ca în anul 2016, ritmul de creştere a exporturilor îl depăşeşte pe cel al importurilor. Luând în considerare reorientarea geografică a exporturilor spre UE şi structura valutară a acestora, se observă o creştere a ponderii euro în comerţul exterior. Astfel, este de notat că aprecierea leului moldovenesc faţă de euro a fost în proporţie mai redusă comparativ cu dolarul SUA, care a marcat un trend descendent şi faţă de alte valute regionale, precum leul românesc şi rubla rusească”, afirmă experţii de la banca centrală.

Banca Naţională nu intenţionează deocamdată să cumpere excesul de valută pe piaţa internă, dar anunţă că va interveni în caz de necesitate pentru a nu permite o volatilitate excesivă a cursului de schimb şi o evoluţie speculativă a acestuia. 

Ieri, cursul leului moldovenesc faţă de dolarul SUA a înregistrat o creştere cu cca 6,54% şi 2,78% faţă de euro comparativ cu valorile înregistrate la începutul anului. Astăzi, dolarul a scăzut cu încă 3 bani, în schimb cursul oficial pentru un euro a crescut cu 13 bani.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI