Administraţia Apă-Canal Chişinău (ACC) şi nici conducerea ANRE deocamdată nu oferă cifre concrete, solicitarea urmând a fi publicată pe pagina web a ANRE, scrie Mold-Street.

Pierderi de sute de milioane

Majorarea este însă inevitabilă în condiţiile în care tarifele nu au fost ajustate deja de opt ani, iar întreprinderea Apă-Canal înregistrează pierderi de sute de milioane lei şi ar putea ajunge în faliment.

În anul 2016, ACC a obţinut pierderi financiare de 81,1 milioane lei, în scădere cu 45,1%, comparativ cu 147,6 milioane lei în anul 2015. Astfel doar în doi ani pierderile au constituit circa 230 de milioane lei.

Potrivit ACC rezultatul negativ din 2016 a fost condiţionat de formarea provizioanelor privind creanţele compromise aferente perioadelor precedente în sumă de 75,7 milioane lei, care sunt aproape în întregime, datorii ale întreprinderilor municipale de gestionare a fondului de locuinţe, proprietate a Consiliului municipal Chişinău.

Un credit de 65 de milioane euro blocat

Un alt factor este faptul că fără ajustarea tarifelor la costurile reale Apă-Canal Chişinău nu poate beneficia de un credit de circa 65 milioane de euro pentru reabilitarea 200 de kilometri de reţele de apă şi canalizare din Chişinău în cadrul Programului de Investiţii Prioritare (PIP) finanţat de Banca Europeană de Investiţii (BEI), Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi UE.

Anterior administraţia Apă Canal Chişinău a anunţat că din cauza neajustării tarifelor la serviciile prestate de întreprindere este pus în pericol implementarea proiectului.

"S-a creat un ambuteiaj financiar. Ne-am adresat încă în iulie 2015, la ANRE pentru ajustarea tarifelor, dar deocamdată aceasta nu a ajuns să examineze şi să adopte o hotărâre în acest sens", susţinea un an în urmă Constantin Becciev, fostul deja manager al ACC.

ANRE a argumentat neajustarea tarifelor printr-o serie de nereguli şi mai ales cheltuieli exagerate depistate la ACC.

În prezent, locuitorii municipiului Chişinău plătesc cel mai mic tarif din Moldova pentru serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare. Astfel tariful pentru un metru cub de apă este de 9,19 lei, iar pentru pesoanele juridice - aproape 23 de lei. 

Reţeaua de aprovizionare cu apă existentă în Chişinău, un oraş cu 800.000 de locuitori, datează din perioada sovietică şi nu mai este suficientă pentru a satisface cerinţele oraşului. Din cauza lipsei de investiţii, segmente importante ale reţelei au nevoie urgentă de renovare.