Expertul susţine că majoritatea ţărilor din regiune, mai ale cele care au aderat recent la UE, sau tind la acest statut, au avansat mult la aceste capitole. Republica Moldova este în competiţie directă anume cu ţările din regiune, şi faptul că stăm mai bine la capitolul mediul de afaceri/investiţional în comparaţie cu Tadjikistan sau unele ţări din Africa, nu ne ajută cu nimic, spune Ion Tornea.

„Perspectivele operaţionale ale businessului s-au diminuat considerabil după 2009. Astfel, dacă în perioada 2005-2011, marja medie anuală de profit brut a fost de 6%, aceasta a scăzut practic continuu în următorii ani – 2,2% în 2012, 1,8% în 2013, 1,4% în 2014 şi 1,2% în 2015 (mai puţin de 5 ori). Au scăzut investiţiile directe din Rusia, care reprezintă ţara cu cea mai mare pondere în stocul total. În ultimii doi ani, s-au redus drastic şi investiţiile în sectorul bancar, care tradiţional reprezintă sectorul cu cele mai mari invetiţii străine directe în RM, din cauza fraudei bancare şi a crizei (inclusiv de imagine) care a urmat în acest sector”, a precizat Tornea.

Pentru îmbunătăţirea climatului investiţional, economistul recomandă întărirea condiţiilor statului de drept, diminuarea corupţiei, asigurarea independenţei justiţiei, asigurarea protecţiei reale a investitorilor, dar şi contracararea dură a preluărilr de preluare a afacerilor, adică atacurile raider, revizuirea aspectelor legislaţiei referitoare la relaţiile de muncă care sunt împovărătoare pentru angajator, etc.