Cel puţin asta a declarat premierul Pavel Filip în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune.

„Suntem în aşteptarea raportului Kroll, în luna mai. Este important acest raport care va conţine o strategie de recuperare a activelor”, a spus Filip.

Precizăm că Banca Naţională a Moldovei a primit încă în noiembrie anul trecut ultimul raport despre progresul înregistrat de compania Kroll în investigarea fraudei de proporţii de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, care au ajuns în stare de insolvabilitate la sfârşitul lui 2014.

Potrivit BNM, „investigaţia companiei Kroll a identificat săvârşirea unor infracţiuni de delapidare în valoare de aproximativ 600 de milioane de dolari, iar urmărirea acestora până la destinaţia finală este în curs de desfăşurare”.

„Compania Kroll a continuat depistarea veniturilor rezultate din creditele frauduloase acordate companiilor Grupului Shor care, în perioada ianuarie 2012 - noiembrie 2014, au acţionat în mod concertat până la insolvabilitatea celor trei bănci. Procesul de depistare a dezvăluit niveluri suplimentare de complexitate în schema folosită în scopul spălării veniturilor frauduloase. Aceasta implică sute de conturi bancare în numeroase jurisdicţii (inclusiv Letonia şi Estonia) şi mii de tranzacţii menite să împiedice depistarea până la urmă a fondurilor deturnate. Milioane de dolari din veniturile frauduloase au fost transferate părţilor din întreaga lume, majoritatea fiind transferate pe conturile bancare din Rusia (200 de milioane de dolari), Moldova (95 de milioane de dolari), Estonia (58 de milioane de dolari) şi Cipru (41 de milioane de dolari).  Este posibil ca aceste transferuri, cel puţin în parte, să scoată la lumină mecanisme de spălare a banilor care necesită analize suplimentare”, anunţa BNM.