„Inter RAO EES a negociat un contract cu operatori şi energie electrică Republica Moldova. Contractul nu a fost semnat. Această acţiune, care se numeşte tender, de fapt nu a fost în realitate, deoarece a fost organizat cu grave încălcări grave“, a declarat presei locale, aşa-zisul ministru al dezvoltării economice, Serghei Obolonik.

Potrivit lui Obolonik, ministrului, aceste încălcări au fost comise de către partea moldovenească în mod deliberat pentru a scoate din cursă producatorul din regiunea separatistă Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan (MOLDGRES), care face parte din grupul Inter RAO EES.

În plus Obolonik a menţionat că decizia ar fi parte dintr-un şir de măsuri luate de autorităţile de la Chişinău împreună cu cele din Ucraina pentru a pune presiune pe economia locală, de a elimina investitorul rus din regiune şi pentru a lovi interesele Rusiei.

Funcţionarul de la Tiraspol a dat asigurări că autorităţile au un plan bine pregătit pentru o astfel de situaţie, precum şi un pachet de măsuri pentru a stabiliza situaţia din economie şi sectorul energetic.

Amintim că vineri, 31 martie 2017, SA Energocom (100% - Guvernul) a semnat cu compania DTEK Trading din Ucraina un contract de furnizare a energiei electrice pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, oferta a fost agreată de operatorii reglementaţi datorită preţului mai avantajos oferit – 50,2 dolari pentru unMWh, cost ce este mai mic cu circa 8% decât oferta Centralei de la Cuciurgan, dar este cu două procente şi ceva mai mare decât cel vechi de 48,99 dolari pentru un MWh.De notat că decizia de a semna un contract de achiziţie a energiei electrice de la compania ucraineană DTEK va lovi dur în economia regiunii. Or, livrările de energie erau una din principalele surse de valută pentru regiune şi asigurau până la 30% din încasările din exporturi.

În consecinţă aceasta ar putea avea ca efect o nouă depreciere a monedei locale, cursul căreia este menţinut în mod artificial de câţiva ani.

O situaţie asemănătoare s-a întâmplat în toamna anului 2005, când Chişinăul nu a acceptat pretenţia Centralei de la Cuciurgan de a majora cu circa 33% preţul energiei şi în consecinţă a început să cumpere tot volumul necesar din Ucraina.

Efectul a fost dezastruos pentru Centrala electrică, care a fost nevoită să activeze la mai puţin de 10% din capacitate şi chiar a ameninţat în câteva rânduri cu scoaterea de sub tensiune a unor linii electrice şi a unor substaţii aflate în gestiune. De exemplu din 5 substaţii electrice ce asigură regiunea Odesa cu energie, patru sunt conectate la sistemul energetic prin intermediul Centralei de la Cuciurgan.

Renunţarea la livrările de energie electrică de la Cuciurgan a adus cu sine o serie de probleme de ordin tehnic pentru Republica Moldova, ce pune în pericol atât activitatea întregului sistem energetic naţional, cât şi periclita substanţial securitatea energetică.