Igor Boţan, despre embargoul impus de Rusia: „E o ruşine ca un şef de stat să cerşească, ştiind că embargoul a fost impus pe criterii politice”

Igor Boţan, despre embargoul impus de Rusia: „E o ruşine ca un şef de stat să cerşească, ştiind că embargoul a fost impus pe criterii politice”
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 04.04.2017 07:53
Deşi vizitele preşedintelui Igor Dodon se înteţesc în ultima perioadă la Moscova, se pare că omologul său, Vladimir Putin, nu are de gând să anuleze embargoul impus pentru produsele moldoveneşti, dovadă fiind statisticile în care se arată că doar 0,2% din volumul de schimburi comerciale ale Rusiei le are cu Republica Moldova. Se ştie că pedeapsa pe care a aplicat-o a fost una de a descuraja Republica Moldova pentru a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Sunt declaraţiile făcute de expertul politic Igor Boţan, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.
 
Potrivit lui Boţan, motivele invocate de Rusia pentru menţinerea embargourilor sunt departe de realitate, adevăratul motiv fiind, de fapt, de ordin politic.
 
„La baza acestei pedepse a stat, aşa cum spunea Vladimir Putin, eu citez din memorie: „frica că Republica Moldova ar putea submina securitatea economică a Federaţiei Ruse, practicând reexportul”. S-a invocat pentru merele Republicii Moldova molia orientală, care s-a dovedit că este una inteligentă, ştie care sunt hotarele localităţilor moldoveneşti, a celor găgăuze şi a celor transnistrene. Pentru cele găgăuze şi transnistrene molia orientală nu contează, pentru producătorii de producţie agricolă din localităţile moldoveneşti vedeţi molia orientală este atât de nocivă şi se implică în jocurile politice. Însă, noi ştim cu toţii că pedeapsa pe care ne-a aplicat-o nouă a fost una de a descuraja Republica Moldova pentru a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană”, a spus Igor Boţan. 
 
Cel mai grav este însă că Igor Dodon promovează această idee, spune expertul politic.  
 
„Deci, problema se rezolvă ori de principiu, domnul Dodon, de fapt, ce mesaj ne transmite nouă, cetăţenilor? Că Rusia a procedat corect, când ne-a pedepsit. El aceasta promovează. În loc să spună: „Domnilor, dar nu e corect ceea ce faceţi. Reexportul din Europa prin Republica Moldova nu există actualmente. Şi noi dăm garanţii că vom face totul pentru ca acest fenomen negativ să nu se întâmple.” Şi asta pentru că Domnului Dodon, ca agent electoral al Partidului Socialiştilor, îi convine nu să rezolve problema, ci să îşi lărgească câmpul de manevră ca, peste o săptămână, să spună: Încă o companie moldovenească a pătruns pe piaţa Federaţie Ruse după ce m-am întâlnit cu Vladimir Vladimirovici şi l-am rugat. E o ruşine ca un şef de stat să cerşească, ştiind că embargoul a fost impus pe criterii politice”, a declarat Igor Boţan.
 
Totodată, analistul politic susţine că anularea embargorurilor, care ar aduce multe beneficii economiei RM, ar fi posibilă doar dacă Igor Dodon ar purta altfel de discuţii cu Vladimir Putin.
 
„Nu e nimic rău dacă Republica Moldova va reveni pe piaţa rusească, dar pentru aceasta domnul Dodon, atunci când se întâlneşte cu Vladimir Putin, trebuie să-i transmită un mesaj foarte clar: Domnule Putin, aţi văzut că Republica Moldova nu este ţara care face reexport pe piaţa rusească. Lucru pe care dumneavoastră, domnule Putin, l-aţi menţionat în 2013, atunci când aţi fundamentat necesitatea introducerii embargourilor”, a conchis Igor Boţan. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI