FOTO

Cum arată noua bancnotă de 50 euro, care a intrat de astăzi în circulaţie

Cum arată noua bancnotă de 50 euro, care a intrat de astăzi în circulaţie
Sursa: jurnal.md Foto: picture-alliance.com 04.04.2017 16:01
Noua bancnotă de 50 de euro a intrat de astăzi în circulaţie. Bancnota are noi elemente de securitate, care vor îngreuna falsificarea. Pentru a nu crea confuzii, noua bancnotă are tot culoarea portocalie, ca şi cea pe care o înlocuieşte.

Bancnota include o fereastră-portret, element de siguranţă inovator utilizat pentru prima dată în cazul bancnotei de 20 euro din seria „Europa”. Atunci când bancnota este îndreptată spre o sursă de lumină, o fereastră transparentă din apropierea marginii superioare a hologramei redă portretul Europei, personaj din mitologia greacă, care este vizibil pe ambele feţe ale bancnotei. Acelaşi portret apare şi în filigran.

Aversul bancnotei include un „număr verde-smarald”, respectiv un număr strălucitor care, la înclinarea bancnotei, îşi schimbă culoarea din verde-smarald în albastru-închis şi creează un efect luminos care se deplasează în sus şi în jos. Aceste elemente de siguranţă facilitează verificarea autenticităţii noii bancnote de 50 de euro prin utilizarea metodei „atinge, priveşte, înclină”.

Aceasta este cea de-a patra bancnotă din seria „Europa”, după cea de 5 euro a intrat în circulaţie în luna mai 2013, urmată la sfârşitul lunii septembrie 2015 de noua bancnotă de 10 euro, iar în luna noiembrie 2015 - de noua bancnotă de 20 euro, scrie profit.ro.

Bancnota de 50 de euro este cea mai utilizată dintre toate cupiurile euro, reprezentând 45% din totalul bancnotelor aflate în circulaţie. Volumul bancnotelor de 50 de euro în circulaţie depăşeşte volumul cumulat al bancnotelor de 5 euro, 10 euro şi 20 euro. De asemenea, numărul de bancnote de 50 de euro în circulaţie este aproape identic cu totalul tuturor cupiurilor aflate în circulaţie la sfârşitul anului 2002 - anul în care bancnotele şi monedele euro au fost puse în circulaţie.

Bancnotele din seria „Europa” cu denominări mai mari (100 de euro şi 200 de euro) vor fi introduse treptat, pe parcursul mai multor ani, însă nu şi bancnotele de 500 de euro. În paralel, actualele bancnote euro, emise în luna ianuarie 2002, vor fi retrase treptat din circulaţie. BCE este responsabilă de emiterea de monede şi bancnote pentru cele 19 state membre ale zonei euro. Producerea monedelor şi bancnotelor revine băncilor centrale naţionale.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI