Printre condiţiile care trebuie îndeplinite de Guvernul de la Chişinău sunt combaterea corupţiei, independenţa justiţiei, întărirea statului de drept şi întărirea sistemului bancar.

„Această asistenţă macrofinanciară are rolul de a ajuta Republica Moldova să-şi finanţeze cheltuielile curente, să-şi stabilizeze economia şi vreau ca banii să ajungă cât mai repede în Republica Moldova. Însă am vrut să mă asigur că sprijinul financiar pe care Uniunea Europeană îl oferă Republicii Moldova este bine folosit, că se implementează reformele pe care oamenii le aşteaptă şi că rezultatele vor fi resimţite de cetăţeni. De aceea, am cerut ca acordarea acestor bani să fie strict condiţionată de rezultate concrete pe care să le vedem din partea Republicii Moldova în domenii importante pentru oameni, combaterea corupţiei, independenţa justiţiei, întărirea statului de drept, combaterea spălării banilor şi anchetarea fraudei din sistemul bancar care s-a produs în 2014”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureşan.

Europarlamentarul a mai anunţat că banii ar urma să fie transferaţi după ce Guvernul de la Chişinău va implementa reformele necesare pentru consolidarea democraţiei Republicii Moldova.

„Termenii şi rezultatele trebuie stabilite de Comisia Europeană împreună cu Guvernul Republicii Moldova, care să aprobe şi să-şi asume aceste condiţii. Este stabilit ca banii să fie alocaţi în 2017 şi 2018 în trei tranşe şi vreau ca înainte de fiecare tranşă Guvernul de la Chişinău să implementeze în etape măsurile pe care cetăţenii moldoveni le cer şi care sunt atât de necesare pentru consolidarea economiei şi a democraţiei în Republica Moldova”, a adăugat deputatul european.  

Precizăm că votul final al Parlamentului European pe propunerea de acordare a asistenţei macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova este programat să aibă loc în plen în sesiunea din luna mai a acestui an.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan este responsabil (raportor) din partea Comisiei pentru bugete pe avizul privind programul de asistenţă macrofinanciară pentru Republica Moldova.