VIDEO

Bugetul public a fost prejudiciat cu aproape 24 de milioane de lei din cauza exmatriculării a sute de studenţi care au obţinut iniţial finanţare de la stat

Bugetul public a fost prejudiciat cu aproape 24 de milioane de lei din cauza exmatriculării a sute de studenţi care au obţinut iniţial finanţare de la stat
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 26.04.2017 19:21
Bugetul public a fost prejudiciat cu aproape 24 de milioane de lei din cauza exmatriculării a sute de studenţi care au obţinut iniţial finanţare de la stat. Informaţiile au ieşit la iveală după un audit al Curţii de Conturi. Angajaţii acesteia au mai stabilit că o serie de instituţii de învăţământ subordonate Ministerului Sănătăţii au lăsat bugetul de stat fără încasări de aproape un milion de lei după ce au dat în chirie spaţii fără a percepe însă plăţi de la agenţii economici.

Un raport al Curţii de Conturi arată că bugetul public a ratat venituri considerabile din cauza managementului defectuos al spaţiilor date în chirie de reprezentanţii unor instituţii subordonate Ministerului Sănătăţii. Printre acestea se numără Centrul Naţional de Sănătate Publică, Colegiul de Medicină din Bălţi şi Centrul de Excelenţă în Medicină şi Farmacie din Chişinău.

Astfel, conducerea Colegiului de Medicină din Bălţi a ratat aproape 300 de mii de lei de pe urma dării în locaţiune a peste 217 metri pătraţi. Centrul de Excelenţă în Medicină şi Farmacie din capitală a pierdut în jur de 200 de mii de lei, iar Centrul Naţional de Sănătate Publică - peste jumătate de milion de lei. Reprezentanţii CNSP nu au explicat situaţia, trecând direct la asigurări.

Bugetul public a fost prejudiciat şi în urma exmatriculării mai multor studenţi care au beneficiat de finanţare de la stat.

Potrivit auditorilor, cele mai mari pierderi, peste 20 de milioane de lei, au fost înregistrate după ce au fost daţi afară peste 120 de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testimiţanu", care au beneficiat de finanţare bugetară. Reprezentanţii instituţiei se declară neputincioşi şi dau vina pe legislaţia imperfectă.

Instituţiile vizate în raportul de audit au la dispoziţie două luni pentru a informa Curtea de Conturi dacă au dat curs recomandărilor şi au rezolvat problemele depistate.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI