Primul bilanţ al pagubelor // Livezi din mai multe raioane, afectate de îngheţuri; „Dacă va fi sau nu catastrofă, depinde de următoarele patru zile”

Primul bilanţ al pagubelor // Livezi din mai multe raioane, afectate de îngheţuri; „Dacă va fi sau nu catastrofă, depinde de următoarele patru zile”
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 20.04.2017 17:24
Îngheţurile de ieri au compromis deja mai multe livezi de caise, piersici, cireşe şi vişine din raioanele Călăraşi, Orhei, Ungheni, Nisporeni, Ceadâr-Lunga şi Comrat. Despre aceasta anunţă vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari, care afirmă că a discutat cu mai mulţi agricultori din diverse raioane.

„Ninsorile de azi, prin depuneri masive de zapadă pe copaci, au afectat parţial mai multe livezi din raioanele centrale şi sudice ale ţării. Va fi sau nu catastrofă depinde de următoarele patru zile”, a menţionat Alexandru Slusari, care anterior a fost preşedintele Asociaţiei UniAgroProtect.

Alexandru Slusari afirmă că dacă prognozele se vor adeveri, consecinţele acestora vor fi catastrofale pentru agricultură.

„Ne putem aştepta la pierderi imense de fructe (cu excepţia unor soiuri de mere şi prune), dar şi a strugurilor, precum şi la îngheţarea culturilor de floarea-soarelui şi sfeclă de zahăr, semănate în martie - începutul lui aprilie. În asemenea caz, valoarea prejudiciului se va cifra la miliarde de lei”, a menţionat vicepreşedintele Platformei DA.

Precizăm că a fost emis cod galben de îngheţuri până pe 24 aprilie. Se aşteaptă îngheţuri la suprafaţa solului cu intensitatea de -1..-4°С, izolat în aer 0..-3°С. Pe 22 aprilie, vom avea îngheţuri în aer cu intensitatea de -1..-4°С.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI