În această noapte şi dimineaţă a nins masiv în Capitală şi în cea mai mare parte a ţării. Astfel se confirmă prognozele meteorologilor care au emis cod galben de precipitaţii puternice sub formă de ploi şi lapoviţă (15-30 litri pe un metru pătrat, izolat 35-45 litri pe un metru pătrat) pentru zilele de 20 şi 21 aprilie. În plus Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis avertizare de cod galben pentru perioada 18-24 aprilie, în care se prevăd îngheţuri la suprafaţa solului cu intensitatea de -1..-4°С, izolat în aer 0..-3°С. Pe 22 aprilie îngheţuri în aer cu intensitatea de -1..-4°С.

Fenomene ce nu sunt o raritate

Evoluţii asemănătoare ale vremii nu sunt o raritate pentru Republica Moldova, la noi atestându-se astfel de fenomene, doar că acesta a cuprins practic toată ţară.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, îngheţurile în aer primăvara se menţin în medie pe teritoriul Moldovei până pe 6-21 aprilie, la suprafaţa solului până pe 22-30 aprilie. Însă în unii ani îngheţurile se semnalează şi în luna mai.

Cea mai tardivă dată a îngheţurilor în aer în raioanele de nord şi centrale ale republicii s-a semnalat pe 21 – 24 mai (în 1980), iar în anul1962 pe 30 martie, în sudul republicii la 1-10 mai (anul 1990). La suprafaţa solului îngheţurile sunt posibile până pe 22-28 mai (anul 1977). Îngheţurile în decada a treia a lunii mai se pot observa în medie o dată în 30 de ani.

Îngheţurile provoacă daune considerabile recoltei culturilor pomicole în perioada înfloririi. Probabilitatea vătămării de către îngheţuri a florilor şi fructelor la cais constituie în medie 15-40%, la celelalte culturi pomicole – până la 15%.

Un pericol deosebit pentru viţa de vie prezintă îngheţurile tardive de primăvară după desfacerea mugurilor. Probabilitatea acestor îngheţuri pe teritoriul republicii constituie 10 – 30% ani.

Îngheţurile tardive de primăvară sunt periculoase îndeosebi pentru culturile iubitoare de căldură şi cele legumicole în fazele timpurii de dezvoltare a lor.