Primul tur al alegerilor din Franţa va fi în data de 23 aprilie, iar favoriţi la cali­ficarea în finală sunt Emmanuel Macron, candi­datul pro-european de centru, şi Marine LePen, din partea formaţiunii eurosceptice Frontul Naţional.

Sondajele de opinie indică o intenţie de vot de aproximativ 24% în cazul ambilor, însă la o distanţă nu foarte mare se află Francois Fillon şi Jean-Luc Melenchon, creditaţi cu aproximativ 18-19%, ceea ce face posibilă o surpriză, luând în consi­derare o marjă de eroare de 3%.

Cheia alegerilor va fi determinată de gradul de participare, dat fiind că o prezenţă la urne sub 60-65% poate da peste cap toate calculele din prezent, informează ZF.

Această stare de fapt conduce la un spor de prudenţă din partea investitorilor din întreaga lume, nu doar din Franţa, având în vedere că mizele care se află în joc privesc viitorul întregii arhitecturi a proiectului european, iar cursa electorală din Hexagon este văzută de mulţi drept o finală între politica mainstream şi retorica populistă.

Atitudinea mai prudentă şi mai temătoare din partea investitorilor este reflectată şi de aprecierea în ultima săptămână cu 3% a aurului, unul dintre simbolurile activelor de refugiu.