Declaraţia aparţine directorului regional al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova,  Alex Kremer. Oficialul remarcă într-un articol publicat pe blogul Băncii Mondiale că ţara noastră a reuşit să-şi reducă sărăcia în ultimii ani. Dar acest lucru nu se datorează locurilor de muncă create, ci transferurilor băneşti ale moldovenilor plecaţi peste hotare. În majoritatea ţărilor, două treimi din reducerea sărăciei este asigurată de locurile de muncă bine plătite, dar acesta nu este şi cazul Moldovei.

„Problema este că 41% din populaţie trăieşte cu 5 dolari pe zi, iar factorii care au redus sărăcia în trecut sunt acum pe cale de dispariţie. Remitenţele scad din cauza economiei ruse care stagnează, în timp ce mai puţini noi migranţi părăsesc Moldova şi vechile legături ale migranţilor cu familiile lor de acasă devin tot mai slabe. În plus, pensiile nu pot fi majorate, deoarece Guvernul trebuie să controleze cheltuielile”, atenţionează Alex Kremer.

Oficialul de la Banca Mondială afirmă că Moldova are nevoie de mai multe locuri de muncă, dar asta nu presupune locuri de muncă oferite de întreprinderile de stat care sunt ineficiente şi care costă Moldova 4,6 miliarde de lei pe an, în calitate de ajutor de stat şi din cauza pierderilor comerciale. Aceste locuri de muncă trebuie să fie oferite de sectorul privat, spune Alex Kremer.

Reprezentanţii mediului de afaceri se plâng că instituţiile publice nu aplică legile în mod egal. De exemplu, doar 6 la sută dintre agenţii economici au încredere în instanţele de judecată. 

„Deci există un mesaj clar: este timpul pentru a trece dincolo de schimbarea regulilor şi să înceapă schimbarea comportamentului instituţional. Experienţa internaţională arată că restructurarea instituţiilor guvernamentale este o parte a soluţiei. Dar este, de asemenea, posibilitatea de a conduce prin exemplu şi a sancţiona practicile corupte”, a menţionat directorul Băncii Mondiale pentru Moldova.

Aptitudinile profesionale reprezintă o altă problemă mare pentru Moldova. În Europa şi Asia Centrală, doar România şi Kârgâzstan au o pondere mai mare de întreprinderi care raportează deficitul de cadre.

Pe de o parte, Moldova are mii de absolvenţi de facultate, dar care însă nu-şi pot găsi locuri de muncă mai bune. Pe de altă parte, întreprinderile nu pot găsi oameni cu abilităţile de care au nevoie. 

„Un investitor mi-a spus acum câteva săptămâni în care a trebuit să aducă electricieni calificaţi din Ucraina şi Turcia!  Acesta este un alt mesaj puternic: moldovenii trebuie ajutaţi să dobândească abilităţile profesionale - şi nu orice aptitudini, dar cele pentru care companiile private vor plăti. Da, este o provocare uriaşă şi, ca să fiu sincer, suntem doar la începutul unui drum lung de parcurs”, a spus Alex Kremer.

La finalul articolului, Alex Kremer îndeamnă cetăţenii Republicii Moldova să completeze un chestionar on-line în care să spună cum ar putea Banca Mondială să le ofere ajutor.