Consiliul European anunţă condiţiile pe care RM trebuie să le îndeplinescă pentru a obţine o asistenţă de 100 de mil. de euro

Consiliul European anunţă condiţiile pe care RM trebuie să le îndeplinescă pentru a obţine o asistenţă de 100 de mil. de euro
Sursa: jurnal.md Foto: AP 12.04.2017 15:35
Consiliul European a anunţat astăzi condiţiile pe care Republica Moldova trebuie să le îndeaplinească pentru a obţine o asistenţă macrofinanciară în sumă de 100 de milioane de euro. Dintre acestea, 60 de milioane de euro urmează să fie oferite sub formă de împrumut, iar 40 de milioane sub formă de grant. 

Asistenţa va avea drept scop sprijinirea ţării în eforturile de stabilizare economică şi implementare a reformelor, contribuind la acoperirea nevoilor de finanţare externă pentru următorii doi ani, se spune într-un comunicat de presă al structurii europene.

Asistenţa UE va face obiectul unui memorandum de înţelegere, cu condiţii precise şi specifice, pe care Republica Moldova urmează să-l convină cu Comisia Europeană.

„O condiţie prealabilă ar fi ca Republica Moldova să respecte mecanismele democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar pluripartid.  Ar trebui să respecte statul de drept şi să garanteze respectarea drepturilor omului. Obiectivele includ, de asemenea, eficienţa, transparenţa şi responsabilitatea gestionării finanţelor publice, o prevenire eficientă a corupţiei şi a spălării banilor, precum şi guvernanţa şi supravegherea sectorului financiar”, se mai spune în comunicat.

„Economia Republicii Moldova a fost afectată de instabilitatea politică în perioada cuprinsă între alegerile din noiembrie 2014 şi ianuarie 2016. Aceasta a fost, de asemenea, afectată de o fraudă bancară, activitate economică slabă şi interdicţii de import impuse de Rusia. De la începutul anului 2016, autorităţile au adoptat o serie de modificări legislative, dar trebuie să întreprindă eforturi suplimentare pentru punerea în aplicare a acestora. Totodată, cei responsabili pentru frauda bancară trebuie să fie aduşi în faţa justiţiei”, mai atenţionează instituţia europeană.

Decizia finală necesită o majoritate calificată în cadrul Consiliului, în acord cu Parlamentul UE. Temeiul juridic este articolul 212 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.

În cadrul şedinţei de astăzi, Guvernul de la Chişinău a aprobat o hotărârea cu privire la iniţierea negocierilor asupra proiectului Acordului de finanţare dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană referitor la asistenţa macrofinanciară. Grupul de negociatori va fi condus de ministru al Finanţelor, Octavian Armaşu.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI