Despre Ruslan Garbalî se ştie că a participat la alegerile başcanului Găgăuziei în 2015, însă a acumulat doar 5 la sută din voturile alegătorilor. Mai mult, Garbalî se află în relaţie de cumetrism cu consilierul preşedintelui Igor Dodon, Ion Ceban, scrie moldnews.md.

Amintim că Vasile Botnari, care l-a numit de socialistul Ruslan Garbalî şef la ChişinăuGaz, a fost ales preşedinte al Consiliului de administrare al SA „Moldovagaz” pe 9 februarie curent. Despre faptul că Botnari va fi pus director la Moldovagaz au anunţat liderii Platformei Demnitate şi Adevăr înainte ca acesta să fie numit în funcţie. Liderii PPDA spuneau atunci că, în cadrul vizitei sale la Moscova, Dodon a promovat interesele oligarhului Vladimir Plahotniuc, făcând lobby pentru candidatura lui Vasile Botnari la funcţia de director al companiei Moldovagaz.

Ulterior, liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat: „Încă pe 31 ianuarie, vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari, avertiza societatea toată, inclusiv pe alegătorii lui Dodon despre trocul acestuia cu Plahotniuc, făcut pe contul cetăţenilor. În aceiaşi conferinţă de presă ziceam că pe lângă grasul comision de milioane de dolari, girul numirii lui Botnari la Moldovagaz a fost recunoaşterea de către Dodon, la Moscova, a datoriei de 6 miliarde de dolari. O datorie ce nu aparţine Republicii Moldova, ci Moldovagaz”.

Şi fostul premier Ion Sturza a comentat numirea lui Vasile Botnari, precizând că oligarhul Vladimir Plahotniuc a tras greu de sfori ca să obţină instalarea lui Botnari în Moldovagaz.

„Trebuia să să întâmple un deal, o negociere la cel mai înalt nivel ca omul lui Vlad Plahotniuc să preia cu „unanimitate” postul. Cert este că azi dealerul principal şi exclusiv al relaţiilor cu Rusia este Igor Nicolaevici Dodon, de la pătlăgele la energetică. Subscriu: fără implicarea domniei sale(Igor Dodon, n.r.), această numire nu ar fi fost posibilă! Este o parte a unei relaţii „amoroase” a acestuia, alta decât cea promisă în campania electorala sau o poliţă de plătit, mai veche, nu ştiu... Cert este că domnul Plahotniuc a primit ce şi-a dorit cel mai mult – perla coroanei! La grămadă cu alte mărunţişuri pe care le stăpâneşte (indirect, bineînţeles) Moldtelecom, Matalferos, companiile din energetică etc”, a declarat Ion Sturza.

Precizăm că, în 2004-2005, Vasile Botnari a fost director comercial la compania aeriană „Nobil Air”, deţinută pe atunci de Plahotniuc. În 2009-2011, Botnari a fost membru al Consiliului de Administraţie al Victoriabank, perioadă în care instituţia financiară era sub controlul aceluiaşi Plahotniuc. Vasile Botnari este naşul de cununie al Danielei Guma şi al lui Anatolie Moruz, fiica şi, respectiv, ginerele ex-deputatului PDM Valeriu Guma.

Vasile Botnari a fost şi unul dintre finanţatorii PD în electorala din 2010, el donând pentru partidul condus astăzi de Vladimir Plahotniuc 100 de mii de lei. Botnari a fost şi în scuarul Teatrului de Operă şi Balet atunci când Plahotniuc îşi anunţa candidatura, eşuată ulterior, la funcţia de premier.