Suma datoriilor salariale depăşeşte 130 de milioane de lei, spun reprezentanţii Federaţiei Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova, care au anunţat un nou proteste în acest weekend.

Şeful Guvernului afirmă că problema restanţelor salariale urmează să fie rezolvată din banii pe care întreprinderea Calea Ferată îi va obţine de la BERD.

„Avem finanţatori care ne oferă aceşti bani pentru organizarea Căii Ferate. Trebuie să prioritizăm paşii. Cei de la BERD sunt gata să ofere aceşti bani pentru optimizarea personalului. Vineri să avem acest plan ca să înţelegem cum ne mişcăm în continuare. Cei de la Calea Ferată trebuie să înţeleagă că avem un plan de organizare şi că în timp aceste probleme vor fi rezolvate”, a declarat Filip la şedinţa Guvernului.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a oferit un sprijin financiar nerambursabil în valoare de 5 milioane de euro Întreprinderii de stat Calea Ferată din Moldova. 

Acordul de grant a fost deja ratificat de Guvern la sfârşitul lunii trecute. Banii vor fi utilizaţi pentru achiziţia locomotivelor şi restructurarea infrastructurii feroviare. Nu este pentru prima dată când BERD sprijină Calea Ferată din Moldova. În 2014, Republica Moldova a contractat un credit de 52 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru modernizarea infrastructurii feroviare.