Tot în acea zi de luni, 2 ianuarie 2017, a fost publicată în Monitorul Oficial şi Hotărîrea Guvernului din 30 decembrie 2016 cu privire la transmiterea dreptului de desfăşurare a lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, în baza căreia a fost semnat contractul.

Se vede că cineva a lucrat de Revelion pentru ca Hotărârea Guvernului adoptată pe 30 decembrie 2016 să fie publicată de urgenţă. Pentru ce aşa urgenţă se va vedea în următoarele luni.

În această situaţie, Mold-Street punctează câteva semne de întrebare referitor la contractul de concesiune cu Frontera:

Când s-a decis organizarea concursului pentru concesionare

Pe 25 aprilie 2016, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional privind parteneriatul public privat s-a examinat posibila concesionare a zăcămintelor de hidrocarburi.

În Procesul verbal iniţial publicat de Agenţia Proprietăţii Publice se preciza că membrii Consiliului au decis excluderea unui astfel proiect.

Totuşi Guvernul a adoptat pe 20 iulie 2016, Hotărârea privind concesionarea lucrărilor de explorare geologic a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, cu ulterioara lor exploatare.

La începutul lunii septembrie 2016, Maria Şendilă. şefă de direcţie în cadrul Agenţiei Proprietăţii Publice a declarat pentru mold-street că ar fi vorba de o greşeală în text. Tot în septembrie 2016, a apărut pe pagina Agenţiei şi versiunea corectată a procesului verbal din 25 aprilie 2016.

Cum s-au respectat condiţiile concursului

O comisie în frunte cu Valeriu Munteanu, Ministrul Mediului, a desemnat pe 1 noiembrie 2016 compania Frontera Resources International LLC, câştigătoare "a concursului de selectare a concesionarului lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, cu ulterioara lor exploatare".

Potrivit unui comunicat al Ministerului, la concurs au participat doar două companii: Overseas Minerals Corporation şi Frontera. Totuşi formal a fost respectată una din condiţiile de bază impuse de autorităţi. Din informaţia făcută publică nu este clar însă unde sunt înregistrate aceste companii şi nici cine sunt proprietarii.

De exemplu o companie cu denumirea Overseas Minerals Corporation era înregistrată la Londra şi avea ca fondator o firmă omonimă din insulele Virgine Britanice (BVI). Director figura Salome Vakhania, psiholog din Marea Britanie. Firma însă a fost dizolvată încă în anul 2015.

Vladislav Stropşa, şef al Direcţiei geologică din cadrul Agenţiei pentru Geologie şi Resurse Minerale (AGRM) a declarat că la concurs a participat Overseas Minerals Corporation din insulele Virgine Britanice.

Oferta Overseas Minerals Corporation a fost însă respinsă de comisia de concurs pentru că "nu corespunde cu cerinţele stipulate în Caietul de sarcini, iar Compania ”Frontera Resources International” LLC întruneşte criteriile de selectare a concesionarului".

Cine este fondatorul Frontera? Un offshore din Cayman

Concursul la câştigat Frontera Resources International LLC, cu sediul în SUA. Din păcate adresa exactă din contractul de concesiune publicat pe Facebook de Valeriu Munteanu, Ministrul Mediului a fost ştearsă, de parcă ar fi un mare secret.

„Speculaţii de genul că firma americană, nu este chiar americană, având fondatori nişte companii off-shore, sunt demantelate de prezenţa la şedinţa de final a dl James Pettit, ambasador al SUA în Republica Moldova, care ne-a asigurat că această companie este una reputată în SUA”, a ţinut să afirme într-o postare pe Facebook Ministrul Mediului.

Nu facem speculaţii, ne bazăm pe date oficiale. Cine sunt proprietarii anunţă chiar Frontera Resources Corporation din Houston, Texas, care scrie pe pagina sa WEB că Frontera Resources International LLC, este „o filială deţinută în totalitate”.

Potrivit rapoartului de audit pentru anul 2015, Frontera Resources Corporation are ca fondatori o companie omonimă din Insulele Cayman, unul dintre cele mai importante paradisuri fiscale de pe glob.