Potrivit unei cereri depuse pe 7 martie la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, Termoelectrica cere majorarea tarifelor la căldură pentru anul 2017 cu circa 6%.

Factorii ce impun o majorare a tarifelor

Astfel tariful final ar urma să crească cu 64 de lei: de la 1.068,22 lei pentru o gigacalorie (Gcal) la 1.132,3 lei.

Termoelectrica susţine că cererea este în corespundere cu prevederile Metodologiei de determinare, aprobare şi aplicare a tarifelor pentru energia termică şi în calculul preţului final s-a ţinut cont de de indicatorii tehnici din Planul de producere pentru anul 2017; valorile costurilor aferente serviciului de livrare a energiei termice consumatorilor aprobate de către ANRE şi actualizate la parametrii indicaţi.

Totodată la calcularea tarifelor s-a ţinut cont şi de Prognoza actualizată a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2017-2019 şi indicatorii preţurilor cu amănuntul în SUA şi rata de schimb a dolarului SUA, prognozată la 20,40 lei.

În plus, Termoelectrica a inclus în calcul şi preconizata majorare de către ANRE a tarifelor la energia electrică furnizate de către "Gas Natural Fenosa Furnizare Energie" SRL pentru anul 20l7.
Din documentul publicat de ANRE rezultă că cel mai mare impact asupra creşterii tarifelor îl are serviciul de livrare costul căruia s-a majorat cu circa 30%: de la 201 lei la 260,64 lei pentru o gigacalorie.

Datorii uriaşe faţă de Moldovagaz

Amintim că la finele lunii septembrie 2016, Consiliul de Administraţie al ANRE a aprobat o majorare cu 8,2% a tarifului mediu la energia termică furnizată de Termoelectrica consumatorilor din Capitală. Tariful este în continuare mai mic decât în alte localităţi din ţară. În acelaşi timp Termoelectrica ceruse o majorare cu 27%, dar ANRE a considerat unele cerinţe drept exagerate şi neargumentate.