Statistica celei mai sărace ţări europene: Cheltuim 43% din venituri pentru mâncare şi doar 0,7% pentru învăţământ

Statistica celei mai sărace ţări europene: Cheltuim 43% din venituri pentru mâncare şi doar 0,7% pentru învăţământ
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 31.03.2017 12:37
Veniturile medii ale populaţiei au scăzut, dacă ţinem cont de evoluţia inflaţiei, cu unu la sută, ponderea plăţilor sociale în totalul veniturilor a crescut cu 1,2 puncte procentuale, iar populaţia rurală rămâne mai dependentă de transferurile de bani şi de plăţile sociale. Cât priveşte cheltuielile, 43% din veniturile moldovenilor merg pentru mâncare şi doar 0,7% pentru învăţământ.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în anul 2016 veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie pe o persoană pe lună 2060,2lei, în creştere cu 5,3% faţă de anul precedent. Însă în termeni reali, cu ajustarea la evoluţia inflaţiei, veniturile populaţiei au scăzut cu unu la sută. 

Veniturile moldovenilor sunt formate în cea mai mare parte din salarii, care au o pondere 42,1% din veniturile totale. Prestaţiile sociale sunt a doua sursă de venit după importanţă, acestea constituie 22,1% din veniturile medii lunare ale populaţiei. 

Transferurile băneşti din afara ţării rămân a fi o sursă semnificativă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea reprezintă 17,1% din total venituri.

Citiţi mai mult pe ECOnomist.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI