Potrivit proiectului, procedura de obţinere a autorizaţiei de construire va fi simplificată, iar pachetul de acte necesare va fi redus. 
 
Responsabilii de la Ministerul Construcţiilor care au elaborat proiectul spun că în prezent nu există o abordare sistemică în dezvoltarea teritoriilor.  Lipsesc planurile de amenajare a acestora şi drept urmare dezvoltarea teritoriilor este haotică, o mare parte dintre localităţi se dezvoltă fără a avea un plan urbanistic general
 
Elementul de noutate al prevederilor în acest domeniu se referă la introducerea pentru prima oară a noţiunii „schema de planificare a teritoriului",  dar şi „cartea comunală” ca parte de documentaţia de urbanism în volum redus, care se elaborează pentru localităţile cu un număr de locuitori până la 5 000. În prezent, legislaţia prevede aceleaşi cerinţe de elaborare, avizare şi coordonare pentru toate localităţile.
 
Proiectul corelează dispoziţiile din domeniu într-o structură unitară, elimină disfuncţionalităţile apărute până în prezent, precum şi clarifică aspectele privind armonizarea legislaţiei Republicii Moldova în domeniul construcţiilor cu principiile şi reglementările Uniunii Europene.
 
Pentru a deveni lege, proiectul trebuie să fie votat şi în lectura a doua.