Reacţia băncii centrale de la Moscova vine după ce autorităţile de la Chişinău s-au plâns că au primit refuzul părţii ruse de a se implica în ancheta privind spălătoria rusească.

„La sfârşitul anului 2013, Banca Centrală a Rusiei a depistat şi a identificat aşa-numita schemă moldovenească cu ajutorul căreia sume de bani au fost transferate din băncile ruseşti pe conturile unor companii străine care erau deschise la unele bănci moldoveneşti, în special la Moldindconbank. În această schemă au fost implicate 23 de bănci din Rusia. Aproape toate (19 bănci) au pierdut licenţele pentru efectuarea operaţiunilor bancare”, se spune într-un comunicat de presă emis de Banca Centrală a Federaţiei Ruse.

Banca centrală de la Moscova susţine că această schemă a fost stopată până la jumătatea anului 2014. 

„Accentuăm faptul că legalizarea acestor bani nu a avut loc în băncile ruseşti, dar în băncile beneficiare în care banii au ajuns prin intermediul Moldindconbank şi câteva bănci din ţările baltice. Autorităţile de reglementare financiară din Europa, precum şi conducerea Republicii Moldova nu s-au adresat la Banca Centrală a Rusiei în ceea ce priveşte această chestiune”, a adăugat autoritatea financiară de la Moscova.

Precizăm că în perioada 2011-2014, peste 20 de miliarde de dolari, fonduri murdare din Rusia, au fost spălaţi prin intermediul sistemului judecătoresc al Republicii Moldova.

Despre această schemă scandaloasă din justiţia moldovenească, Andrei Năstase a vorbit încă în 2013. Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr a publicat un memoriu în care atenţiona opinia publică şi instituţiile internaţionale cu privire la faptul că un grup de magistraţi controversaţi acţionează la comanda oligarhului Vladimir Plahotniuc, transformând ţara noastră într-un recipient de spălare a banilor mafiei autohtone şi internaţionale.