Juncker a adăugat că UE va fi ''prietenoasă, dar fermă'' în timpul negocierilor cu Marea Britanie.

Miercuri, negociatorul-şef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a prezentat abordarea pe care o va avea în negocierile cu Marea Britanie privind condiţiile ieşirii acestei ţări din Uniunea Europeană, printre solicitările pe care el le-a enunţat numărându-se protejarea drepturilor cetăţenilor comunitari aflaţi în Regatul Unit şi plata integrală de către Guvernul de la Londra a contribuţiilor financiare deja asumate în cadrul UE.

Oficialul a recunoscut că ieşirea Regatului Unit din UE creează o situaţie de incertitudine cu privire la evoluţia unor programe europene esenţiale finanţate de la bugetul comunitar, precum Fondul Social European, Fondul European pentru Dezvoltare Regională sau Planul de investiţii Juncker. Nu a fost deocamdată avansată o sumă pe care Bruxelles-ul o va cere Londrei în contul angajamentelor financiare deja asumate, dar estimări neoficiale indică între 55 şi 60 de miliarde de euro.

Cât despre posibilitatea să nu se ajungă la niciun acord cu Londra şi, la capătul celor doi ani de negocieri formale, Regatul Unit să iasă pur şi simplu din UE fără vreo înţelegere privind condiţiile Brexit-ului, Barnier a spus că o astfel de situaţie ar avea consecinţe grave şi a insistat că UE nu doreşte un Brexit fără acord.

Intervenţia sa are loc cu o săptămână înainte ca Executivul condus de premierul Theresa May să activeze Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care este iniţiat formal procesul retragerii Marii Britanii din UE.