În prezent, Moldovagaz are o datorie faţă de Gazprom care depăşeşte 6,5 miliarde de de dolari. Datoria pentru consumul din dreapta Nistrului este de 0,5 miliarde de dolari, iar datoria Tiraspolului – 6 miliarde de dolari.

Potrivit expertului, în cazul datoriei Chişinăului, doar suma de circa 200 de milioane de dolari este argumentată. „Totodată, 300 de milioane de dolari reprezintă furturile de la Moldovagaz. În 2010 şi 2011 s-a încercat formarea unor comisii care să investigheze aceste furturi. Nu au susţinut pentru că urmele vor duce la multe partide care astăzi sunt la guvernare”, a declarat Sergiu Tofilat.

Chiar dacă în ultimii ani, preţul gazului pe care Republica Moldova îl procură de la Gazprom a scăzut, tarifele pentru consumatorii finali au rămas aceleaşi. Expertul afirmă că aceasta este de fapt factura pe care populaţia o plăteşte pentru furtul miliardului.

„În 2011 aveam tariful de 6221 de lei pentru o mie de metri cubi, iar gazul îl cumpăram cu 400 de dolari. În 2016 preţul a scăzut la 200 de dolari, dar tariful practic a rămas acelaşi. Din ce cauză? În 2011 cursul era de 11,9 lei pentru un dolar, iar în 2016 cursul dolarului a crescut la 21 de lei. Aceasta este factura pentru furtul miliardului”, a menţionat Sergiu Tofilat.

Expertul economic s-a referit şi la schemele din procesul de achiziţionare a energiei electrice şi intermediarul obscur de la Tiraspol, Energokapital.

„În 2014 apare o companie intermediară, Energokapital. Deja gazul vine nu la Centrala de la Cuciurgan, dar la Energokapital care plăteşte doar costul de procesare, apoi vinde energia electrică Republicii Moldova.  Anterior când plăteam factura pentru energie, costul pentru gaz ajungea la Tiraspol-Transgaz şi ajungea în bugetul transnistrean. Acum o parte din bani pleacă în off-shore-uri”, a explicat Sergiu Tofilat.

În continuare, Energokapital care activează în baza unei licenţe emise de ANRE vinde energia electrică companiei cu capital de stat, Energocom, controlată de Ministerul Economiei. La rândul său, curentul ajunge la furnizori.

„În 2014 când a apărut această schemă, ministru al Economiei era Andrian Candu, actualul speaker. Deci ca să funcţioneze această schemă trebuia să fie o coordonare foarte bună a instituţiilor de stat. Cine este coordonatorul în RM? Vă spun cu certitudine că Plahotniuc este beneficiarul acestei scheme pe malul drept”, a menţionat Tofilat.

Mai mult, schema respectivă este legată şi cu furtul miliardului din sistemul bancar, susţine expertul energetic.