Potrivit ANRE, examinarea s-a făcut pe baza principiului "acoperirii consumurilor şi cheltuielilor minime necesare şi justificate pentru desfăşurarea normală a activităţii reglementate, cu utilizarea eficientă a capacităţilor de producţie".

De fapt, a fost o şedinţă regizată în care doar pe alocuri s-a ţinut cont de argumentele conducerii companiilor reglementate, sau ale unor experţi prezenţi. În consecinţă situaţia critică din sector creată ca urmare a fraudei bancare, deprecierii leului şi neajustării la timp a tarifelor se va menţine şi pune în risc securitatea energetică a ţării, scrie Mold-Street.

Potrivit ANRE principalii factori care au cauzat actualizarea preţurilor de producere, furnizare şi distribuţie a energiei electrice şi a energiei termice au fost:

  • modificarea parametrilor de actualizare conform Prognozei indicatorilor macroeconomici pentru anii 2018-2020;
  • evoluţia cursului de schimb mediu anual al monedei naţionale faţă de dolarul SUA;
  • majorarea costului de capital ca rezultat al efectuării investiţiilor de către întreprinderile solicitante.
Un kWh la Briceni e mai scump cu 13 bani decât la Bălţi şi cu 26 bani decât la Chişinău

Din decizia adoptată de ANRE se vede clar că întreprinderile statului sunt mai ineficiente decât Gas Natural Fenosa şi respectiv tarifele în zona de nord a Moldovei sunt cu peste 10% mai mari decât la Chişinău sau în raioanele din centrul şi sudul ţării.

Astfel un locuitor de la Briceni sau Soroca, plăteşte pentru un kWh cu 13 bani mai mult decât un locuitor din Bălţi sau Făleşti şi cu 26 de bani mai mult decât un consumator casnic din Chişinău, Hânceşti sau Comrat.

Diferenţele erau chiar mai mari, dacă în tarife ar fi fost incluse costurile pentru investiţiile în modernizarea reţelelor.   

Astfel, Consiliul deAdministraţie al ANRE a aprobat, reieşind din structura reţelelor electrice de distribuţie, următoarele tarife:- la energia electrică furnizată la tarife reglementate de către Gas Natural Fenosa SRL:

199 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de tensiune joasă (0,4 kV);
182 bani/kWh pentru consumatorii ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de tensiune medie (6–10 kV).

- la energia electrică furnizată la tarife reglementate de către SA Furnizarea Energiei Electrice Nord:

184 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de tensiune medie (6–10 kV) ale SA RED Nord;
212 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de tensiune joasă (0,4 kV) ale SA RED Nord;
201 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de tensiune medie (6–10 kV) ale SA RED Nord-Vest;
225 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de tensiune joasă (0,4 kV) ale SA RED Nord-Vest.

Şi căldura va fi mai scumpă

De asemenea, ANRE a majorat cu circa 24% preţul pentru energia electrică produsă de CET- Nord din Bălţi de la 137 la 170 bani/kWh.

Totodată, pentru energia termică livrată consumatorilor, ANRE a majorat cu circa 5-16% tarifele pentru anul 2017:

1.122 lei/Gcal (+5,1%), tariful de livrare a energiei termice consumatorilor de Termoelectrica în Chişinău;
1.220 lei/Gcal (+15,7%), energia termică livrată consumatorilor de CET- Nord în Bălţi.

Noile tarife pentru serviciile de producere, furnizare şi distribuţie a energiei electrice vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar tarifele pentru energia termică vor intra în vigoare la data de 1 mai 2017.