Ponderea creditelor dubioase şi compromise, în CREŞTERE; Expert: „Agenţii economici de bună credinţă pleacă din sistemul bancar”

Ponderea creditelor dubioase şi compromise, în CREŞTERE; Expert: „Agenţii economici de bună credinţă pleacă din sistemul bancar”
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 20.03.2017 13:47
Creditarea economiei se reduce, iar ponderea creditelor dubioase şi compromise este în ascensiune, afirmă expertul economic de la IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă.

În ultimele opt luni, creditarea economiei s-a redus cu peste 3 miliarde lei, de la 37,2 miliarde lei în iunie 2016, la 34,2 miliarde lei în februarie 2017. Totodată, a crescut semnificativ ponderea creditelor dubioase şi compromise. De la 9,8% în iunie 2016 la 10,6% în februarie 2017.

În această perioadă, creditele dubioase şi compromise au rămas la acelaşi nivel şi constituie circa 3,6 miliarde lei. În schimb creditele performante, ale agenţilor economici de bună credinţă care achită fără întârziere, s-au redus cu 3 miliarde lei, de la 33,6 miliarde în iunie 2016 la 30,6 miliarde lei în februarie 2017.

„Altfel spus, reducerea creditării economiei are loc exclusiv ca urmare a plecării agenţilor economici de bună credinţă din sistemul bancar. Mai mult, cei buni de plată nu accesează credite noi. În schimb în bănci rămân doar agenţii economici cu probleme, care nu-şi pot onora obligaţiile şi nu achită în termen creditele”, comentează Veaceslav Ioniţă.

Evoluţia creditelor acordate în economie şi modificarea ponderii creditelor dubioase şi compromise

Situaţia creditelor dubioase şi neperformante diferă esenţial de la o bancă la alta

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI