Alexandru Slusari: „Indexarea pensiei trebuie efectuată o dată în trimestru, dar nu după un an de la majorarea preţurilor”

Alexandru Slusari: „Indexarea pensiei trebuie efectuată o dată în trimestru, dar nu după un an de la majorarea preţurilor”
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 16.03.2017 09:59
Indexarea pensiei ar fi trebuit efectuată în fiecare trimestru, dar nu după un an de la majorarea preţurilor. Dacă ar fi fost păstrată formula actuală de indexare, pensiile ar fi fost majorate cu un procent mai mare, a declarat vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari.

În acest context, Alexandru Slusari a venit cu trei întrebări în legătură cu procesul de indexare:
  1. De ce a fost luată decizie privind modificarea formulei de indexare a pensiei? Anterior, indexarea se realiza în baza nivelului de inflaţie şi majorarea salariului minim pe economie. Dacă această formulă ar fi fost păstrată, atunci pensia ar fi fost majorată cu 8,5 la sută, dar nu cu 6,4% aşa cum a propus Guvernul. Pensionarii sunt amăgiţi chiar cu cele mai mărunte lucruri.
  2. De ce cifra inflaţiei nu este calculată separat pentru pensionari? Pentru pensionari este calculat aparte şi nivelul minim de existenţă de parcă ei au nevoie de mai puţin. Peste 500 de mii de pensionari au o pensie care nu acoperă nici 80 la sută din minimul de existenţă. De asta inflaţia pentru ei este mai mare.
  3. De ce indexarea pensiei este efectuată după un an de la majorarea preţurilor, dar nu măcar o dată în trimestru?
Precizăm de la 1 aprilie 2017, pensiile vor fi stabilite conform unei noi formule de calcul, potrivit reformei sistemului de pensii.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI