Tiraspolul a interzis carnea de porc de pe malul drept al Nistrului

Tiraspolul a interzis carnea de porc de pe malul drept al Nistrului
Sursa: jurnal.md/IPN Foto: jurnal.md 15.03.2017 14:12
Regimul separatist de la Tiraspol a interzis introducerea în regiune a cărnii de porc de pe malul drept al Nistrului în contextul depistării unui focar de pestă porcină africană în raionul Soroca. La fel, este interzis importul cărnii din Ucraina, unde sunt peste 200 de focare.

Virusul se răspândeşte foarte rapid, nu prezintă pericol pentru om, dar animalul infestat moare în câteva zile. Singura posibilitate de nimicire a virusului este incinerarea animalelor infectate.

Responsabilii din regiunea transnistreană au spus că termenul de impunere a restricţiilor va fi dictat de evoluţia situaţiei. Măsuri de securitate au fost impuse şi la crescătoriile de animale din regiune, unde a fost introdus un mod de producere de tip închis.

Satul Rubleniţa din raionul Soroca se află în stare de carantină pentru 60 de zile din cauza focarului de pestă porcină africană confirmat de către specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. Se presupune că virusul ar fi fost adus din Ucraina, unde sunt 210 focare de pestă porcină.

Focarul din Moldova a fost atestat pe 10 martie în localitatea Rubleniţa, iar pe 11 a fost impusă restricţia sanitară. În baza unei decizii a preşedintelui raionului Soroca, zona a fost declarată oficial nefavorabilă.

Pentru a stopa răspândirea virusului, au fost instalate filtre sanitare la trei intrări pe teritoriul Republicii Moldova.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI