Potrivit proiectului, dacă în RM se aplică o taxă pentru tranzit în mărime de 85 de euro, atunci în România şi Bulgaria aceasta este de doar 11 euro. De asemenea, taxa de 85 de euro aplicată la kilometru ar constitui 0,34 de euro, în comparaţie cu Belarus care aplică o taxă de 0,14 euro/km sau Rusia – 0,04 euro/km.

Ajustarea treptată a taxei drumurilor RM va permite ca autovehiculele internaţionale să nu evite tranzitul prin ţara noastră, se spune în nota informativă a proiectului. În prezent, încasările din această taxă sunt foarte mici, de 3 milioane de lei în 2015.

Pe de altă parte, documentul propune majorarea de cinci ori a acestei taxe pentru camioanele care au o masă totală care depăşeşte limitele admise.


De asemenea, autovehiculele înregistrate în ţările cu care Republica Moldova are încheiate acorduri bilaterale sau multilaterale sunt scutite, reciproc, de plata taxelor pentru folosirea drumurilor naţionale. Scutirea însă nu se va aplica autovehiculelor cu numere de înmatriculare în statele care nu respectă înţelegerile încheiate.

Potrivit estimărilor, aceste modificări vor aduce acumulări la bugetul de stat în sumă de aproximativ 50 milioane de lei, bani care vor fi utilizaţi pentru amenajarea şi întreţinerea infrastructurii rutiere.

Proiectul de lege urmează să fie votat în lectura a doua.