Milioane de euro pentru izolarea termică a clădirilor din capitală

Milioane de euro pentru izolarea termică a clădirilor din capitală
Sursa: jurnal.md Foto: diez.md 10.03.2017 20:36
Împrumut de zeci de milioane de euro pentru izolarea termică a clădirilor din capitală. Consiliul Municipal Chişinău a dat undă verde unui proiect care prevede contractarea unui credit de 20 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, alte cinci milioane de euro vor fi oferite de UE sub formă de grant. Iniţiativa a fost aprobată după lungi dispute între aleşii locali socialişti şi liberali. 

Potrivit primarului Dorin Chirtoacă, din banii împrumutaţi ar urma să fie izolate termic peste 120 de şcoli, grădiniţe, spitale, dar şi alte instituţii publice, precum şi cinci blocuri de locuinţe din Chişinău. Clădirile urmează să fie renovate începând de la subsol şi până la geamuri, faţadă şi acoperiş.

Proiectul a provocat un val de critici în rândul aleşilor locali. Unii s-au arătat nedumeriţi că primarul a negociat cu creditorii fără a avea acordul prealabil al Consiliului Municipal, iar alţii l-au acuzat pe edil că vrea să tragă foloase din acest proiect. Şi reprezentanţii societăţii civile au avut mai multe obiecţii la adresa primarului.

Într-un final, proiectul a fost aprobat cu voturile consilierilor PL, PPEM, PD, PLDM, PCRM şi ale neafiliaţilor Ion Ştefăniţă şi Oleg Onişcenco. Aleşii locali ai formaţiunii Partidul Nostru s-au abţinut, iar socialiştii au votat împotrivă. Potrivit documentului, municipalitatea urmează să restituie cele 20 de milioane de euro în următorii 12 ani.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI