Ministrul PD-ist Vasile Botnari, finanţator al partidului, a fost numit şef la Moldovagaz

Ministrul PD-ist Vasile Botnari, finanţator al partidului, a fost numit şef la Moldovagaz
Sursa: jurnal.md Foto: oficial.md 09.02.2017 15:11
S-au adeverit informaţiile dezvăluite de curând de liderii Platformei Demnitate şi Adevăr, precum că, în timpul vizitei la Moscova, preşedintele Igor Dodon a promovat interesele oligarhului, făcând lobby pentru candidatura lui Vasile Botnari la funcţia de director Moldovagaz.

Este vorba despre declaraţia preşedintelui PPDA, Andrei Năstase, care a declarat săptămâna trecută că în fruntea Moldovagaz se încearcă, inclusiv prin intermediul lui Dodon, să se instaleze o „sculă docilă” a oligarhului Plahotniuc, girul acestei „afaceri” fiind declaraţia scandaloasă a lui Dodon privind recunoaşterea unei datorii care nu aparţine Republicii Moldova.

„Astăzi, 9 februarie 2017, a avut loc şedinţa Consiliului de observatori ai SA „Moldovagaz”, în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante ce ţin de activitatea întreprinderii, printre care aprobarea noii componenţe ai Consiliului de administrare. Prin votul unanim al acţionarilor, preşedinte al Consiliului de administrare al SA „Moldovagaz” a fost ales dnl Vasile Botnari”, se anunţă într-un comunicat de presă emis cu puţin timp în urmă.

În cadrul şedinţei, în funcţiile de vicepreşedinţi au fost aleşi Liudmila Korobanova, Nicolai Vasiliev şi Iacov Cazacu, iar din Consiliul de administrare al întreprinderii vor face parte Lidia Zamşa, Elena Tcaciuc, Vitalie Şeptefraţi, Mihail Iuriev, Denis Emelianov.  

Despre faptul că Botnari va fi pus director la Moldovagaz au anunţat liderii PPDA acum o săptămână, în cadrul unei conferinţe de presă, precizând că, la Moscova, Dodon a promovat interesele oligarhului Vladimir Plahotniuc, făcând lobby pentru candidatura ministrului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vasile Botnari, la funcţia de director al companiei Moldovagaz.

„Oare alegătorii au aşteptat de la Dodon că el va merge în Rusia pentru a promova interesele lui Plahotniuc privind numirea unui nou director la MoldovaGaz? Dacă nu a reuşit numirea lui Constantin Botnari, atunci el a făcut lobby pentru candidatura lui Vasile Botnari”, a declarat vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

„Acum Dodon a făcut lobby pentru Vasile Botnari, iar girul acestei afaceri este declaraţia belicoasă a lui privind recunoaşterea unei datorii care nu aparţine Republicii Moldova. Această datorie aparţine concernului Moldovagaz. Iată în fruntea acestui concern se încearcă, inclusiv prin intermediul lui Dodon, să se instaleze o sculă docilă a lui Plahotniuc. Şi acum Dodon a pus preţ mai mare pe banii şi puterea lui Plahotniuc, decât pe interesele  cetăţenilor”, a precizat liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.

Potrivit datelor SA Moldovagaz, datoria RM faţă de Gazprom (mai exact, datoria SA Moldovagaz), fără regiunea transnistreană, s-ar cifra la aproximativ 770 milioane de dolari. ​În timpul vizitei sale la Moscova însă, Dodon a recunoscut datoriile Transnistriei pentru gazul natural drept „datoria totală a Moldovei” faţă de compania rusă „Gazprom”, în sumă de $6,5 mlrd. Or, Igor Dodon pledează pentru stingerea acestei datorii prin cedarea „unei părţi a activelor aflate în gestiunea companiei Moldovagaz, care nu sunt incluse în capitalul social al acestei companii”. Gazprom deţine 50% din capitalul Moldovagaz şi asigură 99% din necesarul de gaze al Republicii Moldova. Deşi consumatorii din regiunea transnistreană achită pentru gazele naturale consumate (chiar dacă un preţ mai mic decât consumatorii de pe malul drept), administraţia separatistă de la Tiraspol nu mai transferă bani către Gazprom de mai bine de 10 ani. 

Precizăm că despre Vasile Botnari Ziarul de Gardă scria acum câţiva ani că este finanţator PD şi naşul Danielei Guma şi a lui Anatolie Moruz, fiica şi respectiv ginerele deputatului PD Valeriu Guma. În penultima zi a anului 2012, după incidentul cu Sorin Paciu din „Pădurea Domnească”, Vasile Botnari a participat la o altă vânătoareîn Pădurea Domnească, alături de alte nume importante, mai scria ZdG.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI