Bugetul de stat pentru 2017, rectificat de Guvern: Se propune crearea unui fond de lichidităţi de 2 miliarde de lei

Bugetul de stat pentru 2017, rectificat de Guvern: Se propune crearea unui fond de lichidităţi de 2 miliarde de lei
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 08.02.2017 17:12
Cabinetul de miniştri a aprobat în şedinţa de astăzi rectificarea Legii Bugetului de Stat pentru anul 2017. Documentul presupune majorări cu 385,9 milioane de lei a veniturilor şi a cheltuielilor bugetului general consolidat. Schimbările nu afectează deficitul bugetar estimat.
 
Cele mai importante modificări vizează majorarea transferurilor de la bugetul de stat către bugetele locale şi repartizarea către acestea a unei părţi din fondul rutier. Astfel, alocaţiile Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor au fost diminuate cu 350,3 milioane lei, suma urmând să fie transferată autorităţilor publice locale de nivelul doi pentru administrarea drumurilor de interes raional.

În acelaşi timp, transferurile către bugetele locale de nivelul întâi sunt majorate cu 385,9 mil. lei, ca urmare a excluderii din Legea privind finanţele publice locale a defalcărilor de la taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în ţară. Suma este prevăzută la veniturile bugetului de stat.
 
Documentul de rectificare a bugetului mai presupune şi crearea unei rezerve de lichidităţi în mărime de 2 miliarde de lei. În esenţă, această rezervă nu implică costuri adiţionale şi este creată pentru a reduce eventualele riscuri generate de  imprevizibilitatea pieţei financiare interne şi anume riscurile de refinanţare a datoriei de stat şi pentru a îmbunătăţi, per general, profilul datoriei sectorului public.

Rezerva de lichidităţi însă nu va putea fi utilizată pentru finanţarea deficitului bugetar, fiind admise doar situaţii excepţionale. 

Proiectul de lege privind rectificarea Bugetului de stat pe 2017 urmează să fie transmis Parlamentului pentru examinare.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI