Tesco, cel mai mare grup de distribuţie din Marea Britanie, a introdus o limită de trei salate iceberg per persoană, a precizat un purtător de cuvânt al grupului. "Ne confruntăm cu unele probele de stoc din cauza vremii nefavorabile din Spania", a explicat purtătorul de cuvânt, precizând că această situaţie afectează toate magazinele grupului din Marea Britanie. 

Rivalul Morrisons, al patrulea grup britanic de distribuţie, a fost şi mai radical, introducând o limită de două salate şi trei brocoli per client, a subliniat un purtător de cuvânt. "Am introdus aceste cote pentru a ne asigura o bună aprovizionare a clienţilor noştri obişnuiţi", a explicat purtătorul de cuvânt. 

O parte din teritoriul Spaniei a fost afectat la finele anului trecut de ploi torenţiale, urmate de un val de frig în ianuarie care a lovit în special zonele din sudul ţării, unde s-au înregistrat căderi de zăpadă excepţionale. Aceste evenimente meteorologice au afectat producţia de fructe şi legume, chiar dacă o parte din culturi erau produse în seră. 

Tot ca o consecinţă a evoluţiilor meteo nefavorabile, Marea Britanie suferă de mai multe săptămâni şi de o penurie de dovlecei, vinete şi ţelină, fără însă ca aceste legume să fie raţionalizate. Penuria ar putea dura însă până la primăvară, ceea ce ar putea conduce la creşteri de preţuri deoarece supermarketurile ar putea fi obligate să importe legumele din ţări mai îndepărtate, precum SUA. 

Numeroşi britanici au reacţionat la aceste penurii şi creşteri de preţuri prin mesaje pe reţelele sociale, publicând fotografii cu rafturi goale însoţite de mesaje de tip #courgettecrisis ('criză de dovlecei') şi #lettucecrisis ('criză de salată'). 

Potrivit ministerului spaniol al Agriculturii, producţia de fructe şi legume ar urma să revină la normal în săptămânile următoare, însă în cazul legumelor cultivate în câmp deschis, revenirea producţiei "va fi mai lentă, în special la salată". 

Spania este primul producător şi exportator de fructe şi legume din Uniunea Europeană iar Franţa şi Marea Britanie sunt primii săi clienţi.