În această situaţie, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr a elaborat o serie de propuneri menite să sprijine producătorii locali şi să protejeze în mod de urgenţă întreprinderile ce produc mărfuri în Republica Moldova, măsuri care por fi aplicate imediat şi nu necesită cheltuieli bugetare suplimentare. Printre acestea: modificarea legii privind comerţul interior, aplicarea metodelor tarifare admisibile în cadrul Organizaţiei Mondiale de Comerţ în scopul limitării importului mărfurilor care se produc în RM, modificarea legislaţiei privind achiziţiile publice, aprobarea urgentă a legii privind informarea consumatorilor şi altele.

„PPDA a venit cu o listă de solicitări către guvernare, menite să protejeze producătorii autohtoni de monopoliştii aserviţi puterii sau aşa-zisei opoziţii geopolitice. Cred că în RM nu există om să nu cunoască faptul că cel puţin importurile şi exporturile de produse strict necesare, de exemplu carnea, sunt împărţite între guvernare şi aşa-zisa opoziţie geopolitică. Dacă ne referim la importul/exportul cărnii, o să vedeţi că în grupul celor care au licenţe pentru a exporta în Rusia, de exemplu, o să găsiţi nişte cumetri de-ai lui Dodon. Cam aşa se fac afacerile în RM, aşa se monopolizează importurile şi exporturile, iar producătorul autohton este tot mai nedreptăţit”, a menţionat preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase.

„Producătorii autohtoni, ca şi alte segmente de activitate, au ajuns la pământ. Este o ramură care trebuie să menţină spiritul de creştere economică a ţării, dar iată că nu se întâmplă aşa. Genocidul social în ţara noastră are mai multe faţete. Iată că una dintre ele este strangularea făţişă, directă, a producătorului autohton”, a adăugat membrul PPDA Chiril Moţpan.

La rândul său, vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari, a declarat că actualul regim se menţine prin conservarea sărăciei în ţară şi că anume aşa se facilitează importurile.

„Din cauza sărăciei, primul lucru la care se uită oamenii când aleg mărfuri este preţul. Şi în aceste condiţii, actuala guvernare facilitează importurile unor produse de calitate dubioasă, invadează piaţa autohtonă. Dar principala problemă este lipsa locurilor de muncă. Importul care, la moment, este de două ori mai mare decât exportul, nu asigură crearea locurilor de muncă, ci doar asigură bani pentru un grup restrâns de oameni de pe lângă guvernare. Între timp, noi pierdem zeci de mii de locuri de muncă anual din această cauză. Iată de ce protejarea producătorului autohton trebuie să fie sarcină primordială pentru o guvernare care urmăreşte ridicarea nivelului de trai în ţară”, a menţionat Alexandru Slusari.

Publicăm mai jos declaraţia PPDA:

În condiţiile în care sute de oameni, alungaţi de actualul regim antipopular, pleacă zilnic din ţară în căutarea unui serviciu, a unor venituri decente şi bunăstare, a unui minim accesibil şi eficient de educaţie şi servicii medicale, de securitate personală şi familială, păstrarea şi crearea noilor locuri de muncă bine plătite, aici, în R. Moldova, este una dintre priorităţile naţionale de ordin social-economic ale Platformei Demnitate şi Adevăr – DA.

Soluţionarea acestei probleme stringente necesită întreprinderea unui şir de acţiuni şi, în primul rând, de sprijin real şi eficient al producătorilor autohtoni în competiţia lor inegală cu importatorii monopolişti şi concurenţa neloială stimulate de instituţiile capturate ale statului.

Înregistrăm astăzi un volum dublu de importuri, monopolizate preponderent de favoriţii guvernării, faţă de exporturile restricţionate în marea lor parte ca urmare a unor politici iresponsabile, de pe urma cărora profită atât exponenţii puterii, cât şi cei ai aşa-zisei opoziţii geopolitice. Cu regret, însă, abandonarea acestor practici păguboase pentru producătorii autohtoni depinde în mare măsură de disponibilitatea guvernării pentru reforme.

În aceste circumstanţe, Platforma DA, fiind în permanent dialog cu producătorii autohtoni din diverse domenii şi mereu alături de aceştia şi interesaţi de grijile şi năzuinţele acestora, vine cu un set de propuneri menite să protejeze în mod de urgenţă întreprinderile ce produc mărfuri în Republica Moldova, chiar şi fără alocarea suplimentară a mijloacelor financiare bugetare, şi cere guvernării:

  1. Modificarea legii privind comerţul interior prin obligarea supermarketurilor să expună la raft cel puţin 51 % produse agroalimentare din fiecare categorie a nomenclatorului mărfurilor care se produc în Republica Moldova.
  2. Aplicarea metodelor tarifare admisibile în cadrul Organizaţiei Mondiale de Comerţ în scopul limitării importului mărfurilor care se produc în Republica Moldova.
  3. Modificarea legislaţiei privind achiziţiile publice prin stabilirea obligativităţii că în cadrul achiziţiilor publice pot fi procurate doar produsele agroalimentare autohtone, excepţie constituind doar lipsa acestora pe piaţă.
  4. Aprobarea urgentă a legii privind informarea consumatorilor, care să prevadă că ambalajul pentru toate mărfurile comercializate în Republica Moldova să conţină în conformitate cu Directiva Uniunii Europene 1169/2008 informaţia obligatorie în limba română. 
  5. Contracararea tuturor schemelor ilegale de contrabandă care stimulează  semnificativ concurenţa neloială şi pierderea unor imense venituri bugetare.