La începutul lui 2014, Rusia a impus acest embargou după descoperirea mai multor cazuri de febră porcină africană (PPA) în Lituania şi Polonia. În replică, Uniunea Europeană a contestat embargoul rusesc la OMC în luna iunie 2014.

Ulterior, în luna august 2016, un organism de reglementare a diferendelor din cadrul OMC a decis că embargoul sanitar rusesc nu se bazează pe standardele internaţionale relevante şi încalcă normele Acordului OMC privind aplicarea măsurilor sanitare şi fitosanitare (Acordul SPS). În replică, Rusia a făcut recurs la această decizie la instanţa de apel a OMC, care joi a respins însă recursul formulat de Moscova.

"Instanţa de apel a confirmat decizia grupului special potrivit căreia UE a furnizat probele necesare pentru a demonstra, în mod obiectiv, Rusiei că anumite zone din teritoriul UE nu sunt afectate de febră porcină africană", a explicat Organizaţia Mondială a Comerţului.

Cu toate acestea, schimburile comerciale dintre UE şi Rusia continuă să fie restricţionate de o interdicţie motivată politic, impusă de Rusia asupra produselor agricole şi alimentare din UE în luna august 2014.