„Preţul este calculat în baza formulei stabilite în contractul cu Gazprom. Se ia în consideraţie un coş de resurse energetice şi se urmăreşte evoluţia preţurilor la acestea în ultimele nouă luni”, a explicat ministrul Economiei, Octavian Calmâc, citat de IPN.

Întrebat dacă o posibilă reducere a preţului de achiziţie a gazelor naturale ar putea determina şi micşorarea tarifelor pentru consumatorii finali, Octavian Calmâc a spus că este prematur să se pronunţe.

„Să vedem cu cât se va micşora preţul de achiziţie. Pe de altă parte, să nu uităm că Moldovagaz a înregistrat pe parcursul ultimilor ani devieri negative, care, precum cunoaştem, se includ în tariful pentru consumatorii finali. Dacă, după aceasta va mai rămâne loc pentru reducerea tarifului, atunci ANRE va fi obligată să revadă tarifele la gaze pentru consumatorii finali”, a spus Octavian Calmâc.

Republica Moldova a semnat contractul de livrare a gazelor naturale cu Gazprom în 2007, pe o perioadă de 4 ani. După expirarea termenului, acesta a fost prelungit  de câteva ori. Ultima prelungire a fost pe trei an, până în 2019.