Totodată instituţia a publicat şi proiectul bugetului municipal pentru 2017, în varianta votată de consilieri pe 9 februarie în prima lectură, notează Mold-Street.

Autorităţile estimează venituri totale de circa 3,28 miliarde de lei, cu circa 120 de milioane peste prognozele iniţiale. În acelaşi timp, sunt prevăzute cheltuieli de 3,67 miliarde lei. Astfel, cheltuielile depăşesc veniturile cu peste 395 de milioane lei.

Jumătate de miliarde din credite

Pentru a acoperi deficitul autorităţile planifică să contracteze credite de peste jumătate de miliard de lei, ceea ce reprezintă o cotă de circa 15% din veniturile planificate.

Proiectul de buget municipal votat în prima lectură prevede că Primăria Chişinău va primi în acest an împrumuturi externe în valoare de 317,44 milioane de lei pentru proiectele finanţate din surseexterne.În special este vorba de finanţe acordate pentru reabilitarea străzilor centrale şi modernizarea iluminatului public din Capitală, dar şi pentru modernizarea sistemului de transport public sau îmbunătăţirea serviciilor de aprovizionare cu apă şi tratare a apelor uzate.

Alte 190 de milioane de lei urmează a fi contractate de la bănci locale. De altfel primăria devenit de câţiva ani client fidel al Victoriabank, Moldindconbank şi Mobiasbancă.

Deşi suma creditelor pare mare, o parte importantă, aproximativ o pătrime se va duce pentru deservirea şi rambursarea datoriilor contracte anterior.

Potrivit estimărilor municipalitatea speră să adune în anul 2017 doar 411,6 milioane lei - venituri proprii. În acelaşi timp 1,2 miliarde de lei vor proveni din defalcările de la impozitele şi taxele de stat, iar 1,58 miliarde lei, adică jumătate din veniturile planificate vor fi transferuri de la bugetul de stat.