Ţara noastră  este  poziţionată pe locul 110 în clasamentul indicelui libertăţii economice, din 180 de state incluse în raport. Economia moldovenească a înregistrat un scor de 58 de puncte dintr-un total de 100, cu 0,6 puncte mai multe decât anul trecut.

„Moldova şi-a revenit treptat de la o încetinire economică în ultimii trei ani, la o creştere determinată în mare măsură pe consumul bazat pe remitenţe şi credite. Tranziţia la o economie orientată spre piaţă rămâne fragilă. Angajamentele guvernului privind îmbunătăţirea climatului de afaceri şi promovarea libertăţilor economice nu au fost întotdeauna ferme. În ciuda mai multor privatizări, sectorul public joacă încă un rol dominant în economie, iar sistemul judiciar rămâne vulnerabil la interferenţe politice şi corupţie”, se spune în raport.

Republica Moldova a obţinut note proaste la capitolul eficienţa judiciară - 23,9 puncte, integritatea guvernării - 28,6 puncte şi drepturile de proprietate - 49,6 puncte.

„Moldova are legi care protejează în mod formal drepturile proprietăţii. Constituţia prevede un sistem judiciar independent, dar cadrul legal, precum şi eforturile de reformă sunt ineficiente din cauza lipsei de fonduri. Un scandal bancar a scos la iveală amploarea corupţiei la toate nivelurile de guvernare şi a provocat proteste masive”, mai spun autorii studiului.

Republica Moldova se află în clasament între Tadjikistan şi China şi stă mai prost decât Belarus care e pe locul 104. România s-a clasat pe locul 39, Rusia – pe locul 114, Ucraina – pe locul 166.

Ţările cu cele mai libere economii sunt Hong Kong, Singapore, Noua Zeelandă, Elveţia şi Australia.

La coada clasamentului s-au plasat Cuba, Venezuela şi Coreea de Nord.