Starea de urgenţă implică şi limitarea furnizării de energie electrică pentru populaţie şi agenţii economici. Premierul ucrainean Volodimir Groisman a cerut respectivelor grupări ultranaţionaliste să pună capăt blocadei şi a avertizat că principalele oraşe ale ţării riscă să rămână fără electricitate după ce vor fi epuizate stocurile de antracit.

Şeful executivului de la Kiev a atenţionat de asemenea că această 'blocadă va conduce la încetarea activităţii industriei metalurgice în care lucrează circa 300.000 de persoane'.

Igor Nasalik, ministrul ucrainean al Energeticii susţine că stocurile de cărbune de tip antracit se ridică la 800.000 de tone, care ar fi suficiente să asigure activitatea CET-urilor pentru o perioadă mai mare de o lună. Problema este că stocurile sunt concentrate la câteva centrale, respectiv restul s-ar putea opri.

Circa 30% din producţia de energie electrică a Ucrainei este asigurată de termocentrale, iar o treime din energia furnizată de aceste termocentrale se realizează pe bază de antracit. Însă pe timp de iarnă CET-urile produc şi căldură şi o eventuală sistare a activităţii lor ar putea duce la îngheţarea mai multor oraşe, în special e vorba de oraşe mari precum Kievul, Harkiv, Sumi, Cernigov etc.

Totodată circa 50% din energie este produsă de centralele nucleare, dar în cazul unei sistări a activităţii unei centrale nucleare, deficitul de sarcină
era asigurat în special de CET-urile pe cărbune.

Grupări radicale ucrainene, în care se regăsesc combatanţi şi deputaţi din parlamentul de la Kiev, blochează de trei săptămâni căile ferate pentru a împiedica transportul cărbunelui extras din estul Ucrainei. Argumentul acestor grupări este că banii primiţi de separatiştii proruşi în urma livrării cărbunelui sunt folosiţi de aceştia pentru achiziţia de armament.

Efecte negative majore

În acelaşi timp criza energetică din Ucraina poate avea efecte negative şi asupra Moldovei. În primul rând în condiţiile în care sistemul energetic moldovenesc lucrează în regim sincron cu cel ucrainean şi o destabilizare sau o situaţie de avarie în sistemul din Ucraina poate provoca o situaţie similară şi în Moldova.

În plus Ucraina asigură tranzitul a 99% din gazul consumat de Moldova, iar în situaţii de criză sunt posibile şi scenarii de blocare şi a tranzitului de gaze prin Ucraina.

Un alt efect ar putea fi creşterea preţurilor la curentul electric şi la alte resurse energetice. De exemplu la cărbune şi păcură.

În cazul energiei electrice, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan poate profita de situaţie şi să nu accepte o eventuală reducere de preţ, dar chiar şi să impună o majorare a costului energiei livrate furnizorilor din Moldova.