Comentariul vine în contextul în care astăzi cei zece candidaţi care şi-au depus dosarele pentru ocuparea funcţiei de director al Consiliului de administraţie al ANRE susţin proba interviului. Este vorba de Ion Matei, Mihail Cernei, Alexandru Lupan, Iurie Ursu, Vasile Daud, Sergiu Ungureanu, Tudor Copaci, Anatolie Cainareanu, Victor Parlicov şi Dorin Duşciac.

„Cum poate un profesor de istorie să primească examenul la matematică? Evident că nu poate. Nici comisia parlamentară economie, buget şi finanţe nu poate evalua cunoştinţele candidaţilor, pentru că majoritatea deputaţilor din comisie nu cunosc domeniul energetic. Acesta nu este un concurs, dar o farsă. E făcut numai de formă, sunt sigur că se cunoaşte cine va fi desemnat. Cel mai probabil va fi Tudor Copaci”, a comentat Sergiu Tofilat.

Anterior, mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile şi experţi în energetică au solicitat Comisiei economie, buget şi finanţe a Parlamentului să revizuiască condiţiile concursului.

Potrivit lor, deşi este vorba despre un concurs public, audierile celor înscrişi în concurs, precum şi şedinţa la care va fi luată decizia finală ar urma să se desfăşoare cu uşile închise, fapt care afectează transparenţa procesului de selectare şi trezeşte neîncredere în calitatea şi imparţialitatea concursului.

Societatea civilă propune ca viitorii directori ai Consiliului de administraţie al ANRE trebuie aleşi de o comisie specială, după modelul celei care l-a selectat pe Guvernatorul Băncii Naţionale.

Şi asta pentru că membrii Comisiei economie, buget şi finanţe, care desemnează candidaţii conform legii, nu ar avea suficiente cunoştinţe specifice domeniului energetic, unul foarte complex.