Cine este pretendentul la şefia MoldATSA, unicul admis la proba interviului, şi ce relaţii are cu ministrul Chirinciuc

Cine este pretendentul la şefia MoldATSA, unicul admis la proba interviului, şi ce relaţii are cu ministrul Chirinciuc
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 14.02.2017 14:55
Vadim Gugea este singurul candidat promovat la proba interviului în concursul pentru funcţia de administrator al Întreprinderii de Stat „MoldATSA”.  Ceilalţi doi candidaţi înscrişi în concurs nu au acumulat punctajul minim la prima etapă a competiţiei, cea a CV-ului, scrie Ziarul de Gardă.

Vadim Gugea asigură interimatul funcţiei de administrator din 28 octombrie 2015, fiind numit la acest post de Iurie Chirinciuc. 

Anterior, Gugea a fost director executiv al Companiei „Euroatlant”, fondată de Chirinciuc. Gugea a ajuns şef în aviaţie după ce a plecat din firma lui Chirinciuc care are afaceri în domeniul mobilei.

În 2015, în doar două luni de şefie interimară la Moldatsa, conform declaraţiei sale cu privire la venituri şi proprietate depusă la Comisia Naţională de Integritate, Gugea a ridicat nu mai puţin de 104,3 mii de lei. Deci, nu mai puţin de 52 de mii de lei pe lună (!), în timp ce solicitările controlorilor de trafic aerian de a reveni la salariile din 2015 rămâneau nerezolvare.

În total, în 2015, valoarea remuneraţiei celor 3 administratori ai Moldatsa a fost de 875 mii de lei, iar membrii Consiliului de Administraţie au fost plătiţi cu 238 mii de lei.

În noiembrie 2016, ZdG scria că în ultimii ani, Moldatsa a fost implicată în mai multe scheme dubioase care au dus la irosirea sau chiar la dispariţia din bugetul întreprinderii, deci şi al statului, a milioane de lei. În 2014-2015 întreprinderea s-a transformat într-o adevărată pepinieră a rudelor şefilor unor instituţii de stat.

Aici deţineau funcţii cheie Mariana Tăbuică, sora lui Vladimir Cebotari, ministrul Justiţiei (ex-viceministru al Transporturilor), finul şi cumnata lui Vasile Botnari, acum ministru al Tehnologiilor Informaţiei şi Comunicaţiilor (ex-ministru al Transporturilor), fiul deputatei Valentina Buliga, fiica şefului SIS, dar şi alte rude ale unor procurori, judecători sau ale unor şefi de la Moldatsa.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI