Începând cu 1 februarie, cea mai mare bancă din ţara noastră Moldova-Agroindbank (MAIB), iarăşi scoate la Bursă acţiunile nou emise încă acum jumătate de an.

Pentru a cumpără e nevoie de permisiune

E vorba de două pachete de acţiuni care au fost expuse la Bursă timp de 90 de zile, dar pe care nimeni nu a riscat să le cumpere: 

  • pachetul unic de 36.605 acţiuni ordinare nominative nou emise de clasa I, la preţul iniţial de 1064,02 de lei per acţiune, începând cu 01 februarie 2017 şi până la 26 iunie 2017;
  • pachetul unic de 389.760 acţiuni ordinare nominative nou emise de clasa I, la preţul iniţial de 1054,71 de lei per acţiune, începând cu 01 februarie 2017 şi până la 26 iunie 2017.Instituţia financiară precizează că în conformitate cu prevederile din Legea instituţiilor financiare şi hotărârea CNPF din 7 aprilie 2016 acţiunile nou emise pot fi procurate doar de persoanele care au obţinut permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naţionale a Moldovei.

În total e vorba de 41% din acţiunile MAIB, iar valoarea totală la care sunt scoase la vânzare este de peste 450 de milioane de lei, sau ceva mai mult de 20 de milioane de euro. 

Acţiunile au aparţinut unui grup de peste 20 de acţionari care au ajuns să le deţină după o serie de atacuri raider. Abia la începutul anului 2016, BNM a stabilit că ei acţionează concertat în raport cu MAIB şi au achiziţionat anterior o cotă substanţială în capitalul social, fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a instituţiei de reglementare.

În consecinţă proprietarii au fost obligaţi să vândă, iar apoi după ce acţiunile nu au fost tranzacţionate acestea au fost anulate.

Potrivit unor surse, aceste acţiuni ar fi aparţinut omului de afaceri Veaceslav Platon, care le controla prin persoane proxy.

Litigiile blochează procesul de vânzare

În condiţiile în care deciziile BNM şi CNPF sunt contestate în instanţe de foştii proprietari inclusiv la Curtea de Arbitraj din Stockholm şansele ca aceste acţiuni să fie tranzacţionate la Bursă sunt minime.

Pentru aceasta autorităţile au luat în calcul şi soluţii de rezervă. De exemplu ca acestea să fie anulate.