Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege, propus de Ministerul Economiei şi Infrastructurii, care prevede prelungirea acestei perioade până la 1 martie 2020.

„Radiodifuzorii nu sunt pregătiţi atât din punct de vedere tehnic, cât şi financiar să creeze multiplexele regionale sau să înceapă emisia prin multiplexul cu acoperire naţională. Anterior, în bugetul de stat nu au fost alocate sursele necesare pentru astfel încât să asigurăm această tranziţie. Se propune să ne sincronizăm cu termenii de valabilitate a licenţelor de utilizare a canalelor şi frecvenţelor radio pentru televiziunea analogică terestră cu acea de tranziţie”, a explicat ministrul Economiei, Octavian Calmâc, motivul amânării.

Precizăm că Acordul regional privind planificarea serviciului de radiodifuziune digitală terestră, semnat de Republica Moldova în cadrul Conferinţei de la Geneva din 2006, a fost ratificat de Parlament în martie 2008.

Atunci, ţara noastră şi-a asumat această responsabilitate alături de alte 103 state. Iniţial, trecerea de la televiziunea analogică la cea digitală trebuia să fie încheiată la 17 iunie 2015. Ulterior, acest termen a fost extins până la 31 decembrie 2017.