Decizia de reziliere a contractului de privatizare a Hotelului Naţional vine după ce premierul Pavel Filip şi-a adus aminte într-o şedinţă de guvern că unele edificii privatizate zac în paragină ani de zile, iar unele proiecte investiţionale au rămas doar pe hârtie. Filip s-a referit în mod special la Hotelul Naţional şi a spus că astfel de obiective trebuie naţionalizate, iar ministrul Economiei şi Infrastructurii, Octavian Calmîc, a adăugat că hotelul urmează să revină în proprietatea statului, după care ar putea fi scos din nou la privatizare.

Aceasta ar fi deja a treia privatizare. Ultima dată, obiectivul a fost vândut în 2006, atunci când Întreprinderea cu Capital Străin „Alfa-Engineering” a obţinut dreptul de proprietate asupra Hotelurilor Naţional şi Struguraş şi s-a obligat să investească în renovarea acestora 33 de milioane de dolari, ceea ce nu s-a mai întâmplat.

Fondator al Alfa-Engineering este off-shore-ul estonian Maldone Invest. Acesta a cedat ulterior firma unui off-shore olandez, Generashon Financial, care făcea parte din grupul de companii OTIV Prime Holding, controlat de Vladimir Plahotniuc. Firma Alfa-Engeneering a fost menţionată de afaceristul Veaceslav Platon în plângerea penală depusă la DIICOT, în România.

Platon susţine că Plahotniuc i-a cerut 80 de milioane de dolari în toamna lui 2011, în schimbul unor pachete de acţiuni la Victoriabank, Banca de Economii, Asito şi 100% din acţiunile companiei Alfa Engineering, cea care a cumpărat de la stat Hotelul Naţional. Transferul a fost semnat pe 2 decembrie 2011, la Amsterdam. În plângerea depusă la DIICOT, Platon spune că începând cu noiembrie 2013, Vladimir Plahotniuc a exercitat presiuni de natură administrativă şi judiciară, astfel că au fost create impedimente în administrarea activelor achiziţionate, printre care şi Hotelul Naţional.

Şeful PD nu a comentat aceste declaraţii. Unii experţi şi lideri de opoziţie sunt sceptici faţă de naţionalizarea şi revânzarea Hotelului Naţional. Potrivit lor, este vorba despre o nouă schemă de escrocherie, iar viitorii cumpărători ai obiectivului pot fi cei care au obţinut bani din devalizarea sistemului bancar.