Veşti proaste la sfârşit de an: Se scumpesc carburanţii

Veşti proaste la sfârşit de an: Se scumpesc carburanţii
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 26.12.2017 12:43
Ultimele zile din acest an vin cu veşti proaste pentru şoferi. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a anunţat astăzi noile preţuri plafon de comercializare a carburanţilor, care vor fi în vigoare începând de mâine şi până pe 9 ianuarie 2018. 

Astfel, ​un litru de benzină va putea fi vândut cu cel mult 17 lei şi 54 de bani, cu 13 bani mai mult faţă de până acum. Motorina se scumpeşte cu 11 bani şi va costa maximum 15 lei şi 72 de bani.

Petroliştii nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanţi la preţuri mai mari decât plafonul stabilit de ANRE. 

Preţurile plafon au la bază patru componente principale: cotaţiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacţionare aferente operaţiunii de import, inclusiv costurile de transport şi de asigurare; cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal şi marja comercială specifică, care cuprinde valoarea cheltuielilor şi profitul companiilor petroliere.

Consumatorii care observă preţuri mai mari pe piaţă sunt îndemnaţi să anunţe ANRE la numărul de telefon 0 800 10 800 sau la adresa de email anre@anre.md.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI