Declaraţia îi aparţine ex-ministrului Finanţelor şi expert al Transparency International-Moldova, Veaceslav Negruţa, şi a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit lui Veaceslav Negruţa, banii furaţi prin schema care este prezentată în rapotrul Kroll-2 nu trebuie puşi pe umerii cetăţenilor.

„Raportul Kroll-2 este o lucrare care confirmă şi cele spuse în raportul „Kroll-1”, care descrie şi ingineriile, şi maşinăria furtului şi fraudelor bancare care au avut loc în Republica Moldova şi indică mai multe detalii, apar şi mai multe jurisdicţii în care o parte din banii extraşi au şi plecat. Societatea are dreptul să-şi cunoască „eroii” şi ceea ce s-a întâmplat în 2014, pentru că, până la urmă, fiecare dintre noi este pus următorii 25 de ani sau 24 din câţi au mai rămas să plătim pentru aceste găuri create în sectorul bancar, cum spune şi raportul „Kroll-2” în acest extras, prin acţiuni coordonate”, a spus fostul ministru al Finanţelor.

„Toată această povară este transpusă pe umerii contribuabililor, iar 2017 este un exemplu elocvent când practic întreaga sumă care s-a plătit de la bugetul de stat către Banca Naţională sunt bani bugetari, şi nu bani recuperaţi în urma investigării fraudelor”, a conchis Veaceslav Negruţa.