Specialiştii în achiziţii publice menţionează că condiţiile desfăşurării acestei licitaţii sunt vădit favorizante pentru operatorul economic şi în detrimentul autorităţii contractante. „Conform Legii nr. 96 din 13 aprilie 2007 privind achiziţiile publice, art. 6, principiul de bază este utilizarea eficientă a finanţelor publice şi minimalizarea riscurilor autorităţilor contractante. Prin urmare, legea este ignorată de către cei de la Direcţia educaţie a Consiliului mun. Chişinău”, observă Ecaterina Meaun, specialistă în achiziţii publice.

„Specificaţia tehnică a microbuzului de 8+1 locuri este în limba rusă, copiată de pe specificaţia unei mărci anume, de la care au fost scoase doar unele dimensiuni. Specificaţia este prea exactă, astfel încât se procură marca, şi nu mijlocul de transport cu o anumită utilitate căreia ar putea să îi corespundă mai multe mărci. Termenul de achitate este 50% în avans şi 50 % după livrarea mărfii. Prea generoşi sunt cei de la direcţie, asigurând 50% plată preventivă, fără să aibă nicio garanţie a livrării. De obicei, se face astfel încât se ştie preventiv 100% cine va câştiga licitaţia. S-a cerut zero experienţă similară şi zero contracte de furnizare de automobile. Nu s-a cerut nicio confirmare ca potenţialul câştigător să aibă surse financiare disponibile pentru a asigura executatea contractului. De ce ar cere, dacă se asigură 50% plată preventivă? Prin urmare, condiţiile desfăşurării acestei licitaţii sunt vădit favorizante pentru operatorul economic şi în detrimentul autorităţii contractante”, menţionează Ecaterina Meaun.

În timp ce salariile personalului auxiliar sunt de 1.000 de lei, iar copiilor din şcoli şi grădiniţe statul nu le asigură hârtie igienică, Direcţia generală educaţie, tineret şi sport îşi ia maşină de 34.000 euro. Şefa interimară a Secţiei Informare şi relaţii cu comunitatea din cadru DGETS, Elena Vorotneac, a specificat ieri pentru JURNAL de Chişinău că automobilul este destinat Centrului Psiho-Socio-Pedagogic din cadrul direcţiei.