Echipa FMI şi autorităţile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de experţi asupra politicilor necesare pentru a finaliza evaluarea a doua a Programului, în urma căruia, ţara noastră urmează să primească încă 22 de milioane de dolari SUA. Acordul urmează să fie aprobat de către conducerea FMI şi Consiliul de Directori Executivi care va avea şedinţă la sfârşitul lunii decembrie.

În ceea ce priveşte prognozele pentru ţara noastră, experţii FMI vorbesc de o creştere a PIB-lui în 2017 până la nivelul de circa 3,5 la sută. Pe termen mediu, este estimată o creştere economică de circa 4 la sută, fiind afectată negativ de factori demografici.

„Se atestă în continuare riscuri semnificative. Printre acestea se numără incertitudinea pe plan politic, în contextul viitoarelor alegeri parlamentare, riscurile macrofinanciare legate de tergiversarea eforturilor decisive de curăţare a sectorului financiar şi riscurile legate de menţinerea ritmului intens de implementare a reformelor pe parcursul unei perioade îndelungate, cu scopul impulsionării ritmului creşterii economice sustenabile”, spun experţii FMI.

Referindu-se la sectorul financiar, printre priorităţi se numără transferul drepturilor de proprietate şi a controlului asupra băncilor către acţionarii care întrunesc condiţiile de onorabilitate şi profesionalism, finalizarea diagnosticării sistemului bancar şi asigurarea integrităţii datelor din registrele ţinute de Depozitarul central unic al valorilor mobiliare, înfiinţat recent, precum şi consolidarea în continuare a cadrului de reglementare şi celui de supraveghere.

Experţii FMI au atenţionat că, deşi economia Republicii Moldova a înregistrat o creştere moderată pe parcursul ultimelor două decenii, venitul pe cap de locuitor este sub nivelul înregistrat în statele europene învecinate.

„Este necesară o abordare complexă pentru a impulsiona creşterea economică, inclusiv prin reformarea sectorului public, consolidarea statului bazat pe drept, îmbunătăţirea investiţiilor în infrastructura publică şi capitalul uman, precum şi prin reforme de reglementare şi instituţionale”, au menţionat experţii FMI.

Amintim că programul pe trei ani al autorităţilor Republicii Moldova, susţinut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016 şi este finanţat printr-un credit în valoare totală de 182 de milioane de dolari SUA. Circa 59 milioane de dolari SUA din această sumă au fost deja debursate.