Peste 13 milioane de documente demască legături dintre Rusia şi miliardari din anturajul preşedintelui american Donald Trump, afacerile secrete ale apropiaţilor primului ministru Canadian, Justin Trudeau, interesele offshore ale reginei Angliei, dar şi ale altor peste 120 politicieni din întreaga lume.

Documentele arată cât de conectat e sistemul financiar offshore în politică dar şi în lumea corporaţiilor gigant. Printre acestea Apple, Nike, Uber, dar şi alte companii globale care încearcă să evite plata taxelor prin tot felul de artificii.

Una dintre reţelele offshore duce către secretarul american pentru comerţ, miliardarul Wilbur Ross. Începând cu 2014, o companie de transport naval la care este acţionar a obţinut venituri de peste 68 de milioane de dolari de la un gigant energetic controlat de ginerele lui Vladimir Putin.

Cel puţin 12 consilieri, membri de cabinet şi finanţatori importanţi ai lui Donald Trump apar în documentele secrete, se spune în investigaţia RISE Project.

A deţine un offshore este de cele mai multe ori perfect legal. Caracterul secret al acestor paradisuri fiscale atrage însă traficanţi de droguri, persoane care vor să spele bani şi lideri corupţi. Adesea fără angajaţi sau birouri, aceste companii sunt folosite în structuri complexe, gândite pentru evitarea taxelor şi prejudicierea bugetele statelor cu miliarde de dolari.

Cele mai multe dezvăluiri provin din arhiva casei de avocatură Appleby şi a unui furnizor de servicii offshore numit Estera. Cele două afaceri au funcţionat împreună până în 2016, când Estera a devenit independentă. Cel puţin 31 de mii de indivizi menţionaţi în baza de date a Appleby sunt din Statele Unite ale Americii. Pe următoarele locuri, ca număr total de clienţi, se situează Marea Britanie, China şi Canada.

Multe dintre corporaţiile care apar în bazele de date obţinute de ICIJ au afaceri şi în România, iar în documentele Appleby apar şi numele unor cetăţeni români care s-au folosit de serviciile furnizorului de servicii offshore, scrie RISE.

Appleby, în peste 100 de ani de activitate, şi-a clădit o reputaţie bună, însă documentele secrete arată că firma a furnizat servicii către clienţi consideraţi “de risc” din Iran, Rusia şi Libia şi nu a aplicat corespunzător procedurile de combatere a spălării banilor. De altfel, compania a fost amendată în secret de administraţia fiscală din Insulele Bermuda.

Reprezentanţii Appleby nu au răspuns întrebărilor adresate de jurnaliştii de la ICIJ, dar au emis un comunicat susţinînd că “nu există nicio dovadă a vrunei ilegalităţi”.

#ParadisePapers continuă dezvăluirile făcute în 2016 de investigaţia Panama Papers. Noile documente pun în lumină paradisuri fiscale foarte puţin explorate, precum Insulele Cayman, Bermuda, Antigua şi Barbuda, Cook Island dar şi Isle of Man şi altele.

Arhiva conţine informaţii despre avioane spion cumpărate de Emiratele Arabe Unite, despre compania din Barbados a unui inginer canadian care a încercat să construiască o super armă pentru fostul dictator irakian, Saddam Hussein, dar şi despre celebrul preot mexican Marcial Maciel Degollado, fondator al ordinului catolic Legionarii lui Hristos, al cărui nume a fost implicat într-un scandal privind abuzuri sexuale împotriva minorilor.

Regina Elisabeta a II-a a investit milioane de dolari în companii ce oferă servicii medicale şi credite pentru nevoi personale, arată documentele Appleby.

Fişierele companiei mai arată că, din 2007, fondul de investiţii al reginei a vărsat bani într-o companie din insulele Cayman care i-a investit, la rândul ei, într-o afacere ce vindea britanicilor produse în rate cu o dobândă de până la 99,9 la sută.

Compania din spatele afacerii, BrightHouse, a fost criticată în trecut pentru afacerile făcute pe spinarea britanicilor săraci însă nu s-a ştiut, până acum, faptul că banii coroanei au sprijinit-o.

Printre monarhii şi politicienii conectaţi la acestă lume offshore se numără şi Regina Noor a Iordaniei, care apare drept beneficiară a două structuri offshore cu ajutorul cărora a ascuns faptul că deţinea o proprietate imensă în Marea Britanie.

Regina Noor a declarat pentru ICIJ că moştenirea lăsată ei şi copiilor de către defunctul său soţ, Regele Hussein, a fost mereu administrată după cele mai înalte standarde.

Sam Kutesa, ministrul de externe al Ungandei şi-a deschis un astfel de fond în Seychelles prin care îşi gestionează averea. La fel, ministrul de finanţe al Braziliei, Henrique de Campos Meirelles, a creat o fundaţie în Insulele Bermude pentru ”scopuri caritabile”, iar lituanianul Antanas Guoga, membru în Parlamentul European şi jucător de poker profesionist, apare ca acţionar într-o companie din Isle of Man împreună cu un mogul al jocurilor de noroc.

Meirelles susţine că nu beneficiază personal de pe urma fundaţiei pe care a creat-o, aceasta urmând a fi folosită după moartea sa în scopuri caritabile pentru a susţine educaţia. Guoga recunoaşte participarea sa în compania din Isle of Man, dar susţine că a declarat investiţia autorităţilor şi că şi-a vândut acţiunile în 2014.

Pe lângă dezvăluirile cu privire la politicieni şi corporaţii, documentele conţin detalii despre averile celebrităţilor.

Acestea includ yachtul şi submarinele co-fondatorului Microsoft, Paul Allen, investiţiile fondatorului eBay, Pierre Omidyar, sau acţiunile Madonei într-o companie de produse medicale.

Bono, solistul trupei U2, pe numele său adevărat Paul Hewson, deţine, de asemenea, acţiuni într-o companie înregistrată în Malta, care a investit într-un centru comercial din Lituania.

Clienţi ai paradisurilor fiscale sunt şi oameni total necunoscuţi, precum un stilist pentru câini, un instalator sau un instructor de wakeboard.

Oamenii din anturajul lui Trudeau şi Trump

Oamenii bogaţi din politică au apelat cu încredere la sistemul opac al jurisdicţiilor de tip offshore. Documentele #ParadisePapers arată cum Stephen Bronfman, consilier al premierului canadian Justin Trudeau, împreună cu Leo Kolber, un fost membru al Senatului, au mutat discret milioane de dolari într-un fond fiduciar din Insulele Cayman. Prin aceste manevre, ei ar fi reuşit să evite plata taxelor în Canada, Statele Unite şi Israel, conform experţilor care au evaluat documentele din arhiva #ParadisePapers.

Bronfman rămâne un finanţator-cheie pentru Trudeau, cu toate că premierul şi-a declarat susţinerea pentru transparenţă, cât şi pentru lupta împotriva sustragerii de la plata taxelor. Avocaţii lui Kolber susţin că, prin nicio tranzacţie sau entitate, nu s-a încercat evitarea sau sustragerea de la plata taxelor.

În Statele Unite, documente ale Appleby arată cum Wilbur Ross, secretarul pentru comerţ al SUA a folosit un lanţ de entităţi din Insulele Cayman pentru a deţine acţiuni în Navigator Holdings, o companie de shipping printre ai cărei clienţi se numără Sibur, o societate cu legături la Kremlin.

Printre patronii Sibur se numără Kirill Shamalov, ginerele lui Vladimir Putin, dar şi Gennady Timchenko, un miliardar pe care guvernul american l-a inclus pe lista sa de sancţiuni în 2014 datorită legăturilor sale cu Putin. Sibur este client important al Navigator, plătind companiei peste 23 milioane de dolari în 2016.

Documentele din Paradise Papers au scos la iveală şi alte legături dintre SUA şi Rusia în ceea ce priveşte relaţiile de afaceri.

În 2011, un fond de investiţii al mogulului IT Yuri Milner a acţionat ca intermediar pentru una din băncile guvernului rus, VTB Bank, când aceasta a investit 191 de milioane de dolari în reţeaua socială Twitter.

Documentele mai arată cum o subsidiară a gigantului rus Gazprom, altă corporaţie rusă cu operaţiuni în România, a înfiinţat o companie paravan care a investit într-o firmă legată de Yuri Milner şi care a deţinut acţiuni de aproape 1 miliard de dolari la Facebook. Mai recent, acelaşi Milner a investit 850 mii de dolari în Cadre, o companie imobiliară al cărei co-fondator este ginerele lui Trump, Jared Kushner.

Un purtător de cuvânt al fondului de investiţii deţinut de Milner a confirmat că VTB s-a folosit de fond pentru a investi în Twiter. Milner a declarat, într-un interviu, că nu a ştiut de implicarea Gazprom în afacerile sale, dar şi că ar fi investit banii săi în afacerea Kushner.

Apple şi alte corporaţii

Când Appleby nu serveşte interesele unor magnaţi, oferă consultanţă corporaţiilor care doresc să plătească taxe cât mai mici în ţările în care fac afaceri. Appleby nu este un consultant fiscal, dar schemele sale financiare pentru reducerea taxelor sunt aplicate de companii din întreaga lume. Printre ele se numără una din cele mai profitabile corporaţii americane, Apple Inc.

După ce Senatul american a ajuns la concluzia că gigantul IT a evitat taxe în valoare de zeci de miliarde de dolari,  exportându-şi profiturile în subsidiarele sale din Irlanda, Apple Inc. a căutat un nou adăpost pentru taxe în Europa şi Caraibi.

Într-un schimb de e-mail-uri cu Appleby, avocaţii Apple au dorit să ştie dacă o posibila mutare în alte paradisuri fiscale i-ar permite subsidiarei din Irlanda să desfăşoare activităţi de management fără a fi supusă taxării în aceste jurisdicţii.

Apple a refuzat să comenteze detalii despre acestă reorganizare, dar a declarat ICIJ că a înştiinţat autorităţile despre noua structură şi că acesta nu reduce taxele pe care trebuie să le plătească, scrie RISE Project.